Tamna čokolada ipak možda nije tako dobra
Tamna čokolada sadrži moćne antioksidanse, no, s druge strane, prava je kalorična bomba koja je krcata masnoćama
![](http://metro-portal.hr/img/repository/2010/01/medium/tamna_cokolada_dreamstime.jpg)
Brojne studije naglašavaju kako je tamna čokolada sa što većim udjelom kakaa jako dobra za ljudsko zdravlje, odnosno srce jer sadrži procijanide za koje je dokazano da su uspješni u snižavanju krvnog tlaka i kolesterola.
Iako je tamna čokolada bolja od mliječne i bijele čokolade zbog velike količine antioksidansa, također ima i više kalorija te zasićenih masti koje su jedni od glavnih uzročnika bolesti kardiovaskularnog sustava.
Primjerice, 40 grama tamne čokolade, od 4 do 7 kockica, s 85 posto kakaa ima 227 kalorija i 12 grama zasićenih masti, što je 60 posto od dnevno preporučenog unosa. S druge strane, ista količina mliječne čokolade ima 210 kalorija i 7 grama zasićenih masti, što je samo 37 posto od dnevnog limita.
Ako hoćete "i ovce i novce", antioksidanse i neokrnjenu liniju, dnevno pojedite maksimalno dvije kockice tamne čokolade, a procijanide može u tijelo unijeti jedući jabuke. Naime, jedna jabuka iz sorte Red Delicious sadrži procijanida kao 47 grama tamne čokolade, a ima i 150 kalorija manje.
Novi komentar