« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
NARCISOIDNOST

Egoistični muškarci ne samo da štete društvu već i svojem zdravlju

Nitko ne voli narcisoidne ljude koji sebe i svoje potrebe stavljaju ispred svih, no osim što ih društvo prezire njihov im egoizam uništava zdravlje

Fotografija vijesti
Više o

stres

,

zdrav život

,

muškarci i žene

,

narcisoidnost

,

egoizam

Novo znanstveno istraživanje sugerira da egoistični muškarci, osim što imaju očiglednih problema u ljubavnim vezama imaju i povećani rizik od kardiovaskularnih bolesti, a sve zbog povećane razine stresnog hormona kortizola, piše Psych central.

"Narcisoidni muškarci zbog svojeg egoizma mogu platiti visoku cijenu kako u fizičkom tako i u psihičkom zdravlju",  kaže dr. Sara Konrath, koautorica studije.

U ranijim istraživanjima dr. Konrath i kolege su ustanovili da u svijetu dolazi do porasta broja narcisoidnih osoba, ljudi koji imaju prenapuhano mišljenje o svojoj važnosti, precjenjuju svoju jedinstvenost i imaju osjećaj da su veći nego što to uistinu jesu, a najčešće su to muškarci.

U novoj studiji, znanstvenici su proučavali kako egoističnost i spol utječu na lučenje kortizola. U eksperimentu je sudjelovalo 106 studenata sa Sveučilišta Michigan, a prije i poslije podvrgavanja testu narcisoidnosti izmjerena im je razina kortizola u tijelu.

"Iako narcisi mogu imati visoko mišljenje o sebi oni su, također, vrlo krhki i stoga često posežu za obrambenim taktikama, kao što je agresivnost, kada shvate da nje njihov osjećaj superiornosti ugrožen. Te taktike izazivaju pojačanu reakciju kardiovaskularnog sustava na stres što ima za posljedicu visoki krvni tlak", rekao je student i koautor studije David Reinhard.

Znanstvenici kažu da kod narcisoidnih muškaraca, za razliku od žena, uopće ne mora biti očiglednih izvanjskih uzročnika obrambenih taktika koje izazivaju pretjerano lučenje stresnog hormona kortizola, a time i naprezanje kardiovaskularnog sustava.

Tim sa Sveučilišta Michigan nastavit će proučavati ovu materiju i pokušat će dokučiti zašto narcisoidnost ne djeluje na žene kao što pogađa muškarce.

24.01.2012. 17:03:03
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh