Tajna japanske dugovječnosti - prehrana bogata algama
Iako bi većina ljudi u zapadnom svijetu teško mogla alge nazvati primamljivims, pokazalo se da sastojci u morskim algama smanjuju krvni tlak i blagotvno utječu na rad srca
Nije tajna da su Japanci već stoljećima prosječno najdugovječnija nacija na planetu, u kojoj prema najnovijim podacima živi više od 150.000 ljudi starijih od 100 godina. S druge strane, iako su znanstvenici i do sada znali da je razlog tomu kombinacija prehrane, načina života te specifičnih klimatsko-geografskih uvjeta, nije se sa sigurnošću moglo tvrditi da neka konkretna namirnica utječe na dobro zdravlje i dug život.
Istraživači sa Sveučilišta u Dublinu proveli su studiju koja bi mogla dati prve čvrste dokaze o povezanosti algi i dobrog zdravlja.
Iako bi većina ljudi u zapadnom svijetu teško mogla alge nazvati primamljivim dodatkom našim tradicionalnim jelima, istraživanje je pokazalo da sastojci u morskim algama smanjuju krvni tlak i blagotvno utječu na rad srca, baš kao što to čine brojni lijekovi koje piju bolesnici.
Isto tako, morske su alge vrlo bogate proteinima poznatijim kao bioaktivni peptidi, koje možemo pronaći i u mlijeku.
Ove kemikalije u našem tijelu imaju učinak sličan onome ACE inhibitora, lijekova koji se propisuju za smanjivanje krvnog tlaka te prevenciju srčanih i moždanih udara.
Iako se morske alge rijetko nalaze na tanjurima europskih država, u Japanu su sastavni dio prehrane već stoljećima.
Osim što su bogate zdravim tvarima, morske su alge niskokalorične, a neke studije daju naslutiti i kako pomažu u apsorpciji masti u tijelu.
Sve u svemu, ukoliko ovog ljeta želite probati nešto novo, svakako nećete pogriješiti ukoliko odaberete baš morske alge.
Novi komentar