« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
KRIZA

Tajland: Premijer Vejjajiva predlaže 14. studenoga za dan izbora

Prosvjednici, pak, žele raspuštanje parlamenta u roku od 30 dana, a u tom slučaju bi se izbori održali unutar 60 dana od raspuštanja

(Getty Images)
Više o

Abhisit Vejjajiva

,

crvene košulje

,

crvenokošuljaši

,

Tajland prosvjed

,

Tajland neredi

Tajlandski premijer Abhisit Vejjajiva u ponedjeljak je predložio da se opći izbori u zemlji održe 14. studenoga, u nastojanju da pokuša okončati političku krizu, izvijestili su mediji.

Datum održavanja izbora, kako je najavljeno u programu državne televizije, dio je smjernica čiji je cilj okončati sve dublju političku krizu u zemlji, nastalu nakon sedmotjednih prosvjeda kojim demonstranti i oporba pozivaju na raspuštanje parlamenta.

Ujedinjena fronta za demokraciju protiv diktatorstva (UDD), udruga poznata kao crvene košulje, od 12. ožujka u Bangkoku održava prosvjede, vršeći na taj način pritisak na Abhisita da raspusti vladu i raspiše nove izbore.

U krvavim prosvjedima i sukobima s vlastima, poginulo je 27 osoba, među kojima šest vojnika, a ranjeno je više od 900 osoba.

Vejjajiva je u govoru održanom u ponedjeljak, koji su prenosili svi tv-kanali u zemlji, kazao kako će nastaviti s planom pomirenja i uspostavljanja mira i stabilnosti u zemlji, čak i ako ga "crvenokošuljaši" odbace, no u tom slučaju neće biti moguće donijeti točan datum održavanja izbora.

Crvenokošuljaći smatraju da je Abhisit na vlast došao nelegalnim putem, uz pomoć vojske, te pozivaju na raspuštanje parlamenta u roku od 30 dana. Izbori se moraju održati unutar 60 dana od raspuštanja parlamenta. (hina/metro-portal)

03.05.2010. 20:33:09
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh