« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci
VISOKA CIJENA

British Petroleum priznao da je odgovoran za izlijevanje nafte

Iz divovske naftne kompanije kažu kako se pripremaju za najgori mogući scenarij u Meksičkom zaljevu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

BP

,

naftna mrlja

,

proračun za 2011.

,

Maša Jerin

,

Unstoppable

British Petroleum (BP) je apsolutno odgovoran za posljedice izlijevanja nafte u Meksičkom zaljevu i obećao je platiti sve troškove čišćenja, rekla je ta tvrtka u ponedjeljak.

Čelnik tvrtke Tony Hayward rekao je u ponedjeljak u razgovorima za medije da se taj naftni div priprema za "najgori mogući scenarij" temeljen na pretpostavci da će se mrlju trebati zadržavati dva do tri mjeseca.

Dužnosnici SAD-a i BP su u više navrata naglašavali da će divovska naftna kompanija biti odgovorna za napore čišćenja naftne mrlje koje se nakon eksplozije na naftnoj platformi 20. travnja raširila Meksičkim zaljevom.

BP je u ponedjeljak rekao da bi troškovi "mogli uključivati zahtjeve za procjenu, ublažavanje posljedica i čišćenje izlivene nafte, štete na imovini uzrokovane naftom, osobne ozljede uzrokovane izlijevanjem, komercijalne gubitke koji uključuju gubitak prihoda/dobiti i druge gubitke predviđene odgovarajućim zakonima i propisima".

Tvrtka je dodala da je uspostavila besplatnu liniju za potraživanja vezana za izlijevanje nafte.

Glasnogovornica BP-a je rekla da je "prerano za kvantificiranje" ukupne cijene šteta. Najveća šteta mogla bi biti 12,5 milijardi dolara a BP bi u njoj trebao sudjelovati s osam milijardi dolara, procijenio je za list Financial Times Neil Mc Mahon Sanford Bernstein, tvrtke za usluge u financijskom poslovanju. (hina/metro-portal)

03.05.2010. 20:46:23
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh