« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci
DEEPWATER HORIZON

Iran nudi pomoć SAD-u u sprječavanju širenja naftne mrlje

Tradicionalne metode uklanjanja nafte s morske površine, spaljivanjem ili pomoću kemikalija, ometaju vjetrovi, valovi i plime

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

SAD

,

nafta

,

Iran

,

naftna mrlja

,

deepwater horizon

,

6. studenoga

Iranci su spremni pomoći Amerikancima u sprečavanju širenja naftne mrlje izazvano istjecanjem nafte iz bušotine, koje je uslijedilo nakon eksplozije, požara i potonuća naftne platforme Deepwater Horizon, 20. i 21. travnja na 80 km južno od New Orleansa, izjavio je u ponedjeljak šef državne tvrtke za naftne bušotine Hejdar Bahmani.

"Naši specijalisti za naftnu industriju, stručnjaci za naftne bušotine mogu pomoći u procesu sprječavanja daljnjeg širenja nafte, kako bi se u Meksičkom zaljevu izbjegla ekološka katastrofa", kazao je Bahmani, dodavši kako Iran ima vrlo dobro i dugo "iskustvo" u toj domeni.

Nafta koja istječe iz bušotine je 15-ak kilometara od obala Louisiane. Tradicionalne metode uklanjanja nafte s morske površine, spaljivanjem ili pomoću kemikalija, ometaju vjetrovi, valovi i plime. Svakodnevno iz bušotine u more iscuri oko 800.000 litara nafte. (hina/metro-portal)

03.05.2010. 19:12:09
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh