« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
LIJEK?

T-stanice ubijaju stanice raka kod oboljelih od leukemije

Genetski promijenjene T-stanice toliko su efikasne u pronalaženju i usmrćivanju stanica raka da su ih znanstvenici nazvali .- serijski ubojice

T-stanice u akciji
Više o

Rak

,

leukemija

,

lijek za rak

,

T-stanice

,

limfocitna leukemija

Medicinski znanstvenici to nazivaju prijelomnim uspjehom: leukemija je uspješno liječena ubrizgavanjem u krvotok oboljelih osoba genski izmijenjenih imunih stanica koje su usmrtile rak.

Znanstvenici Centra za rak Abramson, pri Sveučilištu Pennsylvanije, proveli su posljednjih 20 godina usavršavajući metodu kojom se iz krvi pacijenata oboljelih od kronične limfocitne leukemije uzimaju specijalne imune stanice - nazvane T-stanice - koje se potom genetski modificira i injicira natrag u pacijenta. Te promijenjene stanice toliko su efikasne u pronalaženju i usmrćivanju stanica raka da su ih znanstvenici nazvali .- serijski ubojice.

Dr. Carl June, vodeći autor studije, kaže da je to bio vrlo smion eksperiment koji je urodio dramatičnim rezultatima: „Stvarni klinički opit nadmašio je naša najluđa očekivanja i snove. Sva tri pacijenta imala su izvanrednu protu-tumorsku reakciju i doslovce su bili lišeni ukupno pola kilograma leukemije."

Sva tri pacijenta u kliničkom opitu bila su u odmaklom stadiju bolesti s vrlo malo preostalih opcija u konvencionalnim metodama liječenja. Znanstvenici koji su radili s genetičkim alatkama kažu da je to bio prvi put u kliničkim opitima s pacijentima oboljelim od raka da su modificirane T-stanice preživjele nakon što su bile injicirane u pacijente, te da su bile sposobne za pronalaženje i usmrćivanje stanica raka i šest mjeseci kasnije.

Bruce Levine je jedan od autora studije: "To nisu antitijela niti kemoterapija, koje treba davati stalno iznova. To je lijek! Taj lijek je stanični proizvod, stvoren inžinjeringom, koji damo jednom a on, potom, traje i traje i ubija tumor."

Američka udruga za borbu protiv raka naziva studiju 'uzbudljivom,' ali upozorava da daljnjim istraživanjima treba potvrditi korisnost genske terapije T-stanicama.

Godinu dana nakon injiciranja genetski modificiranih T-stanica, dva od tri pacijenta u punoj su remisiji, dakle bez ikakvog traga raka, dok je treći u daleko boljem stanju koje se i dalje poboljšava.

Studija je objavljena u časopisu New England Journal of Medicine
Piše: Vidushi Sinha / VOA
18.08.2011. 08:40:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh