« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
medijacija

Swobodin plan bolji od Rehnovog

Swoboda za posredništvo temeljem međunarodnog prava i načela pravičnosti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Davor Pongračić/CROPIX)
Više o

Olli Rehn

,

Hannes Swoboda

,

blokada pregovora s EU

,

medijacija Hrvatska Slovenija

Parlamentarni izvjestitelj za Hrvatsku Hannes Swoboda predložio je da Europski parlament u rezoluciji o Hrvatskoj pozdravi posredništvo koje je predložila Europska komisija za rješavanje bilateralnog graničnog spora sa Slovenijom i da se zauzme za to da se posredništvo temelji na međunarodnom pravu i načelu pravičnosti, prema tekstu prijedloga u koji je u ponedjeljak Hina imala uvid.

Swoboda je podnio četiri amandamana na prijedlog rezolucije o Hrvatskoj o kojoj će se raspravljati na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u srijedu u Strasbourgu, a glasovati u četvrtak.

Swoboda je djelomično uvažio prijedlog slovenskog zastupnika Jelka Kacina, koji je zatražio da se članak o potpori rješavanju slovensko-hrvatskog graničnog bilateralnog prijepora pred Međunarodnim sudom pravde zamijeni novim tekstom - o potpori posredništvu Europske komisije za rješavanje toga pitanja, a djelomično je preuzeo i članak koji je prihvaćen na Vanjskopolitičkom odboru EP-a na prijedlog njemačkog demokršćanskog zastupnika Bernda Posselta.

Europski parlament "podsjeća na neformalni dogovor postignut 25. kolovoza 2007. između premijera Hrvatske i Slovenije o podnošenju njihova graničnog spora pred Međunarodni sud u Haagu, pozdravlja medijaciju koju je ponudila Komisija i zauzima stajalište da se ta medijacija treba temeljiti na međunarodnom pravu i načelu pravičnosti", stoji u amandmanu koji je podnio Swoboda.

Vanjskopolitički odbor EP-a prihvatio je 21. siječnja prijedlog rezolucije o Hrvatskoj zajedno s amandmanom njemačkoga demokršćanskog zastupnika Bernda Posselta u kojem se "pozdravlja neformalan dogovor postignut 25. kolovoza 2007. između premijera Hrvatske i Slovenije o podnošenju njihova graničnog prijepora pred Međunarodni sud pravde u Haagu i traži od obiju strana da provedu taj dogovor".

Kacin je predložio da se Posseltov amandaman zamijeni sljedećim tekstom: "Europski parlament pozdravlja inicijativu povjerenika Rehna za rješavanje graničnog prijepora; u tom kontekstu očekuje brz napredak u pristupnim pregovorima".

Povjerenik Rehn je u ponedjeljak prvi put rekao da se "svako posredovanje mora temeljiti na međunarodnom pravu i sudskoj praksi", dok Swoboda u svom amandmanu predlaže da se ubaci i načelo pravičnosti, što Slovenija postavlja kao uvjet za odlazak pred Međunarodni sud pravde.

Hoće li Swobodin amandman biti prihvaćen ovisit će o stajalištu najveće političke skupine u Europskom parlamentu, Europske pučke stranke, koja do ponedjeljka navečer još nije dogovorila svoju poziciju. Prema izvorima iz EPP-a, oni će vjerojatno sačekati rezultate sutrašnjeg sastanka povjerenika Rehna s ministrima vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije. Zastupnik Posselt je podnio nekoliko amandmana, ali njihov sadržaj još nije objavljen.

Swoboda je predložio i dopunu članka iz prijedloga rezolucije koji je izglasan na Vanjskopolitičkom odboru u kojem se "ističe da bilateralna pitanja ne bi trebala biti preprekom za pristupanje" i u kojem se traži od "hrvatske Vlade i vlada susjednih zemalja da hitno riješe otvorena pitanja".

Prema Swobodinom amandmanu, bilateralna pitanja ne bi trebala biti preprekom "za napredovanje u pristupnim pregovorima, pod uvjetom da se ti pregovori ne koriste za prejudiciranje konačnog rješenja takvih pitanja". Slovenija blokira 11 poglavlja u hrvatskim pristupnim pregovorima zbog toga što Hrvatska navodno u svojim dokumentima u pristupnom procesu prejudicira granicu.

U jednom amandmanu Swoboda predlaže da Europski parlament pozdravi otvaranje na četiri hrvatska suda posebnih odjela koji će se baviti slučajevima korupcije i organiziranog kriminala. (hina/metro-portal)

 

09.03.2009. 21:27:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh