« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
Moje!

Slovenci zaratili međusobno, a sve zbog vina

Nakon što su se posvadili sa svima oko sebe susjedima je postalo predosadno

Fotografija vijesti
Više o

Slovenci

,

vino cviček

,

slovenska svađa

Vinogradari dviju slovenskih pokrajina nikako se ne mogu dogovoriti kojoj od njih pripada ekskluzivno pravo na proizvodnju vina s niskim stupnjem alkohola, dobivenog miješanjem crnih i bijelih sorti grožđa.

U pokrajini Dolenjska to vino zovu "cviček". Dolenjci se u sporu pozivaju na "povijesna prava" koja im je za miješanje bijelog i crnog vina dodijelila kraljica Marija Terezija. U novije su doba svoja prava dodatno osnažili, registriravši robnu marku "cviček" i u Bruxellesu i u Ljubljani.

No, njihovi susjedi Bizeljci sa brežuljaka uz rijeku Savu sada su temeljem naručene ekspertize od vinogradarskog instituta u Novom Mestu dobili potvrdu da i oni smiju proizvoditi slični napitak i to dodajući do najviše 25 posto bijelog vina u svoje tradicijsko vino "Rdeči (crveni) Bizeljčan", piše ljubljanski tjednik "Žurnal".

"Nama ne smeta što je vinogradarski institut Bizeljcima dodijelio pravo da svom vinu daju oznaku tradicijsko vino, ali smo protiv dozvole da u crveno vino smiju umiješati četvrtinu bijeloga jer je to naša receptura i jer se tako stvara nered na tržištu cvičeka, te obmanjuju kupci", izjavio je za "Žurnal" predsjednik udruge dolenjskih vinogradara Jože Žura.

On tvrdi da je pravoga "cvičeka" malo, te izražava bojazan da bi Bizeljci, koristeći se svojim geopolitičkim položajem i blizinom Zagreba, mogli nakon ulaska Hrvatske u EU plasirati velike količine neizvornog cvičeka, miješajući svoje sorte sa vinima iz Hrvatskoga zagorja.

"Prije 30 godina cviček se je punio i u Zagrebu, to bi se moglo ponoviti", kaže Žura.

"Žurnal" navodi da Dolenjci sumnjaju da je na stranu Bizeljčana neobjektivno stao i ministar za poljoprivredu Milan Pogačnik jer je nedavno posjetio suprotnu stranu u sporu i izjavio da mu se elaborat koji Bizeljčanima priznaje pravo na proizvodnju cvičeka s drugim nazivom ne čini spornim.

Za Dolenjce nasuprot tome "navija" poznati enolog i stručnjak za cviček Ivo Kuljaj koji je izjavio da je protiv razgradnje mukotrpno stvarane tradicije cvičeka koja bi mogla biti upropaštena ako se to vino počne proizvoditi u neograničenim količinama.

No, predsjednik Vinogradarsko-vinarske zadruge Bizeljsko Janez Šekoranja sve to negira i tvrdi: "Imamo pismene dokaze da se u našim podrumima bijelo i crno vino miješaju još od 1842. godine, a spremni smo ih predočiti bilo kojoj instanciji. Naš tip vina cvičeku je sličan samo po boji, a Dolenjci se jednostavno boje konkurencije na tržištu i u tome je cijeli problem", izjavio je Šekoranja. (hina/metro-portal)

10.03.2009. 09:52:32
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh