« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
REAKCIJE

Svjetski vođe osuđuju eskalaciju nasilja u Iranu

Francuska poručuje da nasilje ne vodi nikamo, Njemačka događaje ocjenjuje neprihvatljivima, a Rusija i Velika Britanija su zabrinute

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Iran

,

prosvjedi Teheran

,

osude

Nakon protuvladinih prosvjeda u kojima je u nedjelju u Iranu poginulo osmero ljudi, u ponedjeljak stižu reakcije iz svijeta, javljaju agencije.

Francuska je ocijenila da sve veća represija ne vodi nikamo, reagirajući na oporbene prosvjede u Iranu, tijekom kojih je u nedjelju ubijeno najmanje osmero ljudi, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova.

Francuska izražava veliku bojazan i osuđuje abritrarna uhićenja i nasilja protiv prosvjednika, rekao je Bernard Valero na redovnoj konferenciji za novinare.

Njemačka kancelarka Angela Merkel ocijenila je "neprihvatljivom" intervenciju iranskih snaga sigurnosti protiv prosvjednika u nedjelju.

"Osuđujem nedavne žestoke sukobe u Iranu tijekom kojih je u neprihvatljivoj intervenciji snaga sigurnosti smrtno stradalo nekoliko ljudi", rekla je kancelarka u priopćenju.

Britanski ministar vanjskih poslova David Miliband je ocijenio "posebno uznemiravajućim nedostatak suzdržanosti snaga reda tijekom represije oporbenih prosvjeda u Iranu".

Miliband je pozdravio veliku hrabrost prosvjednika. Tragična smrt prosvjednika u Iranu nas ponovno podsjeća kako iranski režim vodi prosvjede, rekao je ministar u priopćenju.

Rusija je izrazila "zabrinutost" nakon nasilja u Iranu i pozvala na "suzdržanost" u priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova. "Događaji posljednjih dana u Iranu nas zabrinjavaju", navodi se u priopćenju.

Rusija se suzdržala od kritika spornih izbora 12. lipnja iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada. (hina/metro-portal)

28.12.2009. 19:48:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    28.12.2009. 20:27
    tipične reakcije sa zapada, a da su njima strane tajne službe organizirale nerede, onda bi koristili i još jače represivne mjere :-P
  2. avatar
    donhuangenaro
    28.12.2009. 20:35
    na primjer guglajte: 1992 los angeles riots ... tamo je poginulo više od 50 ljudi, no to je demokracija pa nema veze, ne? :-P
  3. avatar
    28.12.2009. 20:48
    Tja, a po čemu se to diktatura demokracije razlikuje od bilo koje druge diktature? Po šarenijoj vrpci kojom davi disidente? Više igara uz jednako malo kruha? Izborima koji 'nisu' namješteni? Hmm, hmm, hmm...
    Guglajte LA, ali nemojte s time stati, nastavite od Seattlea preko Genove do Pitsburgha, svuda ista demokratska priča :-/
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh