« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 4 mjeseca
U OKRUŽENJU

Netanyahu želi izraelske vojnike na svim palestinskim granicama

Vizija demilitarizirane palestinske države ograničenog suvereniteta koju u potpunosti okružuju izraelske snage postaje sve jasnija

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Izrael

,

Palestina

,

palestinska država

,

Benjamin Netanyahu

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u ponedjeljak je prvi put javno progovorio o mogućnosti da se izraelske snage zadrže uz istočnu granicu buduće palestinske države kako bi se spriječilo krijumčarenje oružja.

"Problem demilitarizacije mora se djelotvorno riješiti, a to znači i djelotvorno blokiranje neovlaštena ulaza, ponajprije s istoka, svuda gdje je granica definirana", rekao je Netanyahu u govoru izraelskim veleposlanicima.

"Sumnjam da će se to ičim postići osim stvarnom nazočnošću izraelske države, izraelskih snaga", rekao je izraelski premijer i tako ponovio svoju viziju države ograničena suvereniteta.

Netanyahu je rekao da država koju Palestinci žele uspostaviti na okupiranoj Zapadnoj obali i pojasu Gaze mora biti demilitarizirana, ali dosad nije preciznije govorio o postavljanju izraelskih snaga na jordansku granicu.

Izrael i Egipat nadziru granice Pojasa Gaze u skladu s prijelaznim mirovnim sporazumom Izrael je postavio blokadu pošto je Hamas taj teritorij 2007. preuzeo od snaga lojalnih Fatahu palestinskoga predsjednika Mahmuda Abasa. (hina/metro-portal)

28.12.2009. 20:17:36
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh