Metro-portal.hr

objavljeno 28.12.2009. 19:48:00
REAKCIJE

Svjetski vođe osuđuju eskalaciju nasilja u Iranu

Francuska poručuje da nasilje ne vodi nikamo, Njemačka događaje ocjenjuje neprihvatljivima, a Rusija i Velika Britanija su zabrinute

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Nakon protuvladinih prosvjeda u kojima je u nedjelju u Iranu poginulo osmero ljudi, u ponedjeljak stižu reakcije iz svijeta, javljaju agencije.

Francuska je ocijenila da sve veća represija ne vodi nikamo, reagirajući na oporbene prosvjede u Iranu, tijekom kojih je u nedjelju ubijeno najmanje osmero ljudi, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova.

Francuska izražava veliku bojazan i osuđuje abritrarna uhićenja i nasilja protiv prosvjednika, rekao je Bernard Valero na redovnoj konferenciji za novinare.

Njemačka kancelarka Angela Merkel ocijenila je "neprihvatljivom" intervenciju iranskih snaga sigurnosti protiv prosvjednika u nedjelju.

"Osuđujem nedavne žestoke sukobe u Iranu tijekom kojih je u neprihvatljivoj intervenciji snaga sigurnosti smrtno stradalo nekoliko ljudi", rekla je kancelarka u priopćenju.

Britanski ministar vanjskih poslova David Miliband je ocijenio "posebno uznemiravajućim nedostatak suzdržanosti snaga reda tijekom represije oporbenih prosvjeda u Iranu".

Miliband je pozdravio veliku hrabrost prosvjednika. Tragična smrt prosvjednika u Iranu nas ponovno podsjeća kako iranski režim vodi prosvjede, rekao je ministar u priopćenju.

Rusija je izrazila "zabrinutost" nakon nasilja u Iranu i pozvala na "suzdržanost" u priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova. "Događaji posljednjih dana u Iranu nas zabrinjavaju", navodi se u priopćenju.

Rusija se suzdržala od kritika spornih izbora 12. lipnja iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada. (hina/metro-portal)

28.12.2009. 19:48:00
http://metro-portal.hr/svjetski-vodje-osudjuju-eskalaciju-nasilja-u-iranu/29524/