« Glazba
objavljeno prije 5 godina i 10 mjeseci
SJAJNO!

Svjetski kongres saksofonista u Zagrebu

Svjetski kongres saksofonista okupirat će dvorane, trgove i ulice i uključiti preko 1300 vrsnih izvođača, a saksofon je nezaobilazni instrument

Svjetski kongres saksofonista
Svjetski kongres saksofonista (Arhiva)
Više o

glazba

,

Svjetski kongres saksofonista

,

saksofon

Svjetski kongres saksofonista dolazi u Zagreb, 10. do 14. srpnja i dovodi tisuću petsto sudionika koji će punih pet dana imati priliku predstaviti se kao solisti, u sastavu grupe, ansambla ili orkestra, a predviđen je i cijeli niz predavanja, radionica, razmjena mišljenja i iskustava među kolegama, a posebno će se predstaviti i nova autorska djela skladana za saksofon, rečeno je na konferenciji za medije upriličenoj povodom ovog značajnog mega glazbenog događaja.

Prvi Svjetski kongres saksofona održan je pred gotovo pedeset godina, 1969. godine u Chicagu, održava se svake tri godine, a do sada su njegovi domaćini bili Francuska, Njemačka, Japan, Italija, Kanada i brojne druge zemlje diljem svijeta koje su zadovoljile uvjete i osvojile prestižnu titulu domaćina organizatora. Stoga je u uvodnoj riječi dekan Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu Dalibor Cikojević istaknuo kako je neizmjerno ponosan što Hrvatska, Zagreb i Muzička akademija ugošćuju ovakav značajan glazbeni mega događaj s izuzetno velikim brojem sudionika, među kojima su i imena najslavnijih glazbenika i saksofonista iz cijelog svijeta, ali i bogati, razgranati program koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Dio zasluga pripada i našoj novoj zgradi Muzičke akademije koja predstavlja dobru platformu za ovakvo događanje, jer će se dio programa odvijati i u njenim prostorima, ali svakako bih posebno zahvalio projektnom timu, na čijem je čelu prodekan Drago Sremec, na izuzetnom angažmanu i višegodišnjoj pripremi ovog mega glazbenog projekta. Također, sve ovo ne bismo mogli ostvariti bez potpore gradonačelnika i Grada Zagreba, Ministarstva kulture, Ministarstva obrane, Sveučilišta u Zagrebu i Turističke zajednice Grada Zagreba i svih važnih partnera koji su prepoznali važnost ovog projekta. Vrijedi istaknuti da će svi ovi glazbenici, većina njih po prvi puta, posjetiti Hrvatsku i otići prepuni dojmova , što je izvrsna promocija za Hrvatsku, Zagreb, našu kulturu i stvaralaštvo, zaključio je dekan Cikojević.

Posebna želja organizatora bila je da se osim u stručnim glazbenim krugovima ovaj Kongres u što većoj mjeri odvija javno te da se koriste brojni konvencionalni prostori i oni koji to nisu. Dio programa odvijat će se na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, zatim u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, Hrvatskom narodnom kazalištu, Muzeju za umjetnost i obrt, Teatru &TD i Francuskom paviljonu Studentskog centra u Zagrebu, Tunelu Grič, Glazbenom paviljonu na Zrinjevcu, Jazz & Cabaret Clubu Kontesa te tako ujedno postaju dio zagrebačke kulturne ljetne scene otvorene za brojne posjetitelje željne vrhunske glazbe, a napose ljubitelje saksofona, sve popularnijeg instrumenta.

Izuzetno bogati program, kojeg je bilo gotovo nemoguće odjednom detaljno predstaviti, kao i glazbene partnere projekta predstavio je prodekan za umjetnost i poslovanje Muzičke akademiije Drago Sremec, umjetnički direktor Svjetskog kongresa saksofonista. Istaknuo je da su u Kongres i njegova glazbena događanja uključeni Zagrebačka filharmonija, Simfonijski orkestar HRT-a, Jazz orkestar HRT-a, Simfonijski puhački orkestar Oružanih snaga Republike Hrvatske i Republike Slovenije, Zagrebački solisti i Ansambl za suvremenu glazbu Cantus. U pet dana trajanja Kongresa odvijat će se 450 različitih programa, na raznim prostorima, a preko tisuću i tristo muzičara koji će biti aktivni i svirati, učinit će da Zagreba tih dana postane grad s najviše glazbe, možda i na svijetu. Na velikom koncertu prigodom svečanog otvorenja Kongresa u Dvorani Vatroslav Lisinski nastupit će Simfonijski orkestar HRT po ravnanjem dirigenta Pierra Andréa, a sudjeluju istaknuti solisti Arno Bornkamp, Claude Delangle, Timothy McAllister i Antonio Garcia Jorge. Ovaj koncert ujedno je i dio repertoara Večeri na Griču, čime će se znatno obogatiti zagrebačka kulturna ljetna ponuda. Zatvaranje Kongresa predviđeno je velikim koncertom na Bundeku, uz nastup Zagrebačke filharmonije, dirigent je Quentin Hindley, a solisti su Otis Murphy, Paweł Gusnar, Nobuya Sugawa i naš Nikola Fabijanić. Najavio je i tri izuzetne izložbe koje će pratiti ovaj spektakularni glazbeni događaj, prva je izložba „Entartete Music", izložba o izložbi, nastala uz potporu i u suradnji s Njemačkom ambasadom, s njemačkim plakatom iz 1938. godine, koji predstavlja crnca sa saksofonom i Davidovom zvijezdom. Druga izložba predstavlja sedamdeset vintage saksofona i nastala je u suradnji s Talijanskim kulturnim centrom, a na trećoj izložbi, koja ima funcionalni karakter, brojni izlagači i izdavači predstavit će svoje proizvode, saksofone, pribor za instrumente i notna izdanja. „Vjerujem da će ove zanimljive tematske izložbe svemu dati dodatni značaj i atmosferu učiniti još kvalitetnijom", zaključio je Dragan Sremec, umjetnički direktor 18. Svjetskog kongresa saksofonista, koji nas od 10. do 14. srpnja očekuje u Zagrebu, na brojnim lokacijama.

 

21.06.2018. 12:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh