« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
POZITIVNE BROJKE

Svjetske burze nastavile spori rast

Na tržištu ne vlada euforija jer brojni podaci još ne ukazuju na jačanje oporavka američkog gospodarstva, a prisutan je i strah zbog situacije u Grčkoj

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

svjetske burze

,

oporavak burzi

Na svjetskim su burzama vodeći indeksi prošloga tjedna dosegnuli najviše razine u posljednjih 17 mjeseci, no trgovalo se oprezno jer makroekonomski podaci ne najavljuju ubrzanje oporavka najvećih globalnih gospodarstava.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones indeks ojačao 1,1 posto, na 10.741 bod, a S&P 500 indeks 0,9 posto, na 1.159 bodova. Nasdaq indeks porastao je, pak, 0,3 posto, na 2.374 boda.

Polovicom prošloga tjedna cijene dionica na najvećoj svjetskoj burzi dosegnule su najviše razine od listopada 2008. godine, što se ponajviše zahvaljuje poruci američke središnje banke da će cijena novca ostati na najnižim razinama u povijesti.

U utorak su, naime, čelnici Feda nakon svog redovitog sastanka poručili da će ključne kamatne stope još neko vrijeme ostati nepromijenjene na rekordno niskim razinama od gotovo 0 posto jer je inflacija pod kontrolom.

Poručili su i da je poslovni sektor počeo značajno više ulagati, te da se zaposlenost stabilizira, premda poslodavci i dalje oklijevaju s otvaranjem novih radnih mjesta.

"To je pozitivnija poruka Feda od one prije mjesec dana. Rizik od slabog tržišta rada ostaje prisutan, no zaposlenost se stabilizira. Doduše, središnja banka nije poručila ništa što nismo očekivali, no pozitivno je i to što nema neugodnih iznenađenja", kaže Guy LeBas, strateg u tvrtki Janney Montgomery Scott.

Ipak, na tržištu nije vladala euforija jer brojni podaci još ne ukazuju na jačanje oporavka američkog gospodarstva.

"Jasno je da je gospodarstvo na dobrom putu, no oporavak je spor i mukotrpan. Tržište gmiže uzbrdo na benigno pozitivnim vijestima", Alan Gayle, strateg RidgeWorth Investmentsa Prošloga je tjedna objavljeno da je broj započetih gradnji kuća u veljači pao za 5,9 posto, na 575.000 jedinica, što pokazuje da se tržište nekretnina još uvijek ne oporavlja.

Nadalje, industrijska proizvodnja u SAD-u raste, ali sporo. Podružnica Feda u Philadelphiji izvijestila je, naime, da je u ožujku, sedmi mjesec zaredom, proizvodnja u središnjem dijelu SAD-a porasla, no pad narudžbi ukazuje na spori rast.

Na spori oporavak gospodarstva ukazuje i blagi, 0,1-postotni rast indeksa vodećih indikatora Conference Boarda, pri čemu je rast indeksa buduće gospodarske aktivnosti pao na najniže razine u 11 mjeseci.

Sporo se poboljšava i situacija na tržištu rada. Prošloga je tjedna broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima pao za 5.000, na 457.000, što je manje od očekivanja analitičara.

Takvi, neutralni makroekonomski podaci stižu na tržište već dulje vrijeme, a ulagači čekaju naznake jačanja gospodarstva koje bi opravdale trend snažnog rasta cijena dionica, koji traje već više od godinu dana.

"Mali usponi burzovnih indeksa u posljednjih mjesec dana pokazuju da ulagači nemaju baš previše povjerenja, da još uvijek sumnjaju da je oporavak gospodarstva održiv bez poticajnih državnih mjera", kaže Dan Dolan, direktor u tvrtki Wealth Management Strategies.

Dow Jones indeks zabilježio je rast osam dana zaredom, što je najduži niz njegova uspona od kolovoza prošle godine. No, u tih je osam dana ojačao manje od 2 posto.

U petak je, pak, taj osmodnevni niz prekinut, zbog zabrinutosti ulagača u vezi grčke dužničke krize.

Zbog protivljenja Njemačke, čelnici Europske Unije još se nisu usuglasili kako pomoći Grčkoj u rješavanju njezinih proračunskih problema, a ako to ne uspiju ni idućega tjedna, Atena je zaprijetila da će se za pomoć obratiti Međunarodnom monetarnom fondu.

"Kadgod čujemo za Grčku, zaklecaju nam koljena i pitamo se je li to prva domino kocka koja će pasti", Greg Merlino, predsjednik Ameriway Financial Servicesa

Nesuglasje EU-a izazvalo je jačanje dolara prema euru, zbog čega su pale cijene sirovina i nafte, što je, pak, pritisnulo dionice u rudarskom i energetskom sektoru.

Na oprez je ulagače navela i neočekivana odluka Indijske središnje banke o povećanju kamatnih stopa kako bi suzbila inflacijske pritiske. Premda je u SAD-u inflacija niska, zbog čega će kamate još neko vrijeme ostati na rekordno niskim razinama, ulagači se plaše da će, nakon Kine i Indije, i druge središnje banke početi zaoštravati monetarnu politiku.

Zbog svega toga, i prošloga je tjedna obujam trgovanja na američkim burzama bio mršav. Vlasnika je na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu dnevno mijenjalo između 7,6 i 8,6 milijardi dionica, dok je lani dnevni prosjek iznosio 9,65 milijardi.

I na europskim se burzama prošloga tjedna trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,4 posto, na 5.650 bodova, a frankfurtski DAX 0,6 posto, na 5.982 boda. No, pariški CAC indeks oslabio je 0,06 posto, na 3.925 bodova.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna ojačao već šesti tjedan zaredom, i to za 0,7 posto, na 10.824 boda. (hina/metro-portal)

21.03.2010. 10:26:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh