« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
ODVJETNICI KAŽU

Toyotu bi tužbe u SAD-u mogle stajati desetke milijardi dolara

Toyota je svoju štetu zbog opoziva vozila procjenila na oko dvije milijarde dolara, no drugi izvori tvrde da je šteta veća

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Toyota

,

automobilska industrija

,

opoziv Toyota

,

Toyota tužbe

,

Tim Howard

Skandal s opozivima vozila japanskog bi proizvođača automobila Toyotu mogao stajati milijarde dolara u potraživanjima za isplatu odšteta, kazao je u petak odvjetnik koji se bavi tužbama protiv te kompanije u SAD-u u razgovoru za njemačko izdanje poslovnog dnevnika Financial Times.

Ukupna vrijednost dosadašnjih zahtjeva za isplatom odštete doseže nekoliko desetaka milijardi dolara, kazao je Tim Howard koji u SAD-u koordinira tužbe vezane uz probleme sigurnosti Toyotinih vozila.

Toyota je tijekom posljednjih nekoliko mjeseci zbog sigurnosnih problema povezanih s prelabavo postavljenim podnim tepisima i zaglavljivanjem papučica gasa povukla s tržišta preko osam milijuna automobila.

Tvrtka je štetu procijenila na oko dvije milijarde dolara, no drugi izvori potencijalne gubitke za tu kompaniju procjenjuju na 24 milijarde dolara, piše FT Deutschland.

Podnositelji tužbi tvrde da Toyota nije dovoljno brzo reagirala kako bi riješila tehničke probleme, te da je pokušala prikriti stvarne rizike. Najmanje 30 smrtnih slučajeva i 100 ozlijeđenih pripisuje se problemima s papučicom gasa i kočnice.

Vlasnici Toyotinih vozila također su tužili kompaniju zbog pada vrijednosti njihovih automobila, dok trgovački posrednici i rent-a-car tvrtke traže naknade za pad prodaje.

Toyotini su dioničari također pogođeni strmoglavim padom vrijednosti njihovih udjela.

Još se ne zna u kojoj će mjeri Howard i njegove kolege smjeti objedinjavati tužbe. Američki će suci odluku o pravnoj proceduri donijeti idući četvrtak. Do sad je podnijeto više od 80 tužbi u 40 saveznih američkih država, a skandali su zadali ogroman udarac reputaciji kvalitete i pouzdanosti te kompanije. (hina/metro-portal)

19.03.2010. 15:11:24
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh