« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci
LJETO JE BLIZU

Svi mitovi o sunčanju u koje morate prestati vjerovati

Istina ili laž: kreme za sunčanje uvijek nas štite, u hladu ne možemo izgorjeti, štetne zrake ne prolaze kroz odjeću...

(Shutterstock)
Više o

Sunce

,

sunčanje

,

ljeto

,

UV zrake

,

krema za sunčanje

,

opekline

,

Siniša Glavašević

Toplije vrijeme konačno je stiglo, dani će biti sve sunčaniji i topliji i sve više vremena ćemo provoditi vani, na suncu. Tijekom posljednjih godina sve više se govori o lošim stranama sunca koje je sve opasnije, ali mjera opreza još uvijek se ne držimo onoliko koliko bismo trebali. Dakle, boravak na suncu je zdrav, ali samo ako se pazite i prestanete vjerovati u nekoliko mitova i laži:

U hladu ne mogu izgorjeti

Ovo je zasigurno jedan od najraširenijih mitova. UV zrake reflektiraju se i od pijeska, vode, betona, kamenja i ostalih površina, pa vas lako mogu ugroziti i u hladu. Iako se čini da ste u hladu sigurni jer manje osjećate sunce na svojoj koži, on vam zapravo daje minimalnu zaštitu, pa vrlo lako možete izgorjeti. Isti je slučaj i sa suncem iza oblaka, jer kroz oblake prolazi čak oko 90 posto UV zraka.

Visoki faktor - nema opeklina

Puno ljudi misli da ne mogu izgorjeti ako koriste kremu za sunčanje s vrlo visokim zaštitnim faktorom - još jedna neistina. Naime, broj zaštitnog faktora samo označava vrijeme u kojem je vaša koža zaštićena. Dakle, samo trebate napraviti jednostavnu računicu: broj faktora vaše kreme za sučanje pomnožite s deset i dobit ćete broj minuta tijekom kojih će vaša koža biti zaštićena.

Vodootporne kreme štite uvijek i svugdje

Ma kakvi! Istina je da kvalitetna vodootporna krema štiti i kad ste kupate, ali kad izađete iz vode narušava se njezin sastav (posebice nakon brisanja ručnikom) i nužno je nanijeti je ponovno. Stručnjaci kažu da bi kremu najbolje bilo nanijeti pola sata prije izlaska iz kuće, pa je ponovno nanijeti pola sata nakon početka sunčanja.

Kroz odjeću ništa ne prolazi

Iako se to ne događa vrlo često, izgorjeti možete i kroz odjeću. Uglavnom se to događa osobama koje imaju kožu osjetljivu na sunce, pa ih obična pamučna majica ne štiti dovoljno. Zato, ako lako izgorite, potrebno je da kremu za sunčanje nanesete i pod odjećom.

Nikad nisam izgorio/la, pa ne mogu dobiti rak kože

Istraživanje Britanske udruge dermatologa navodi kako rizik od raka kože više ovisi o tome koliko ste vremena sveukupno proveli na suncu nego o tome koliko ste puta izgorjeli, zato budite oprezni.

06.05.2010. 22:03:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    06.05.2010. 22:53
    prije ćete dobiti rak kože od svih tih krema nego od sunca :-P
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh