« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
OBRANA

Švedska tužiteljica: Assange nije uhićen zbog pritisaka SAD-a

Švedska državna odvjetnica Marianne Ny izjavila je da se slučaj Juliana Assangea tiče njega osobno i da nema veze s WikiLeaksom

Julian Assange
Julian Assange (Getty Images)
Više o

WikiLeaks

,

Julian Assange

,

Marianne Ny

,

Slobodan Tešić

Slučaj seksualnog zlostavljanja protiv osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea nije povezan s objavom tajnih diplomatskih dokumenata SAD-a, rekla je švedska državna odvjetnica Marianne Ny koja je izjavu dala pošto je britanski sud Assangea uhitio na osnovi europskog uhidbenog nalogu koji je izdala Švedska. Ona želi Assangea ispitati o navodima koje Assange odbacuje.

"Švedski državni odvjetnici potpuno neovisno donose svoje odluke", rekla je Ny. List Aftonbladet prenio je njezinu izjavu s konferencije za tisak u Gothenburgu da nije uočila ništa što bi upućivalo na urotu. "Kriminalistička istraga nema ništa s WikiLeaksom. Ona se tiče njega osobno", dodala je.

Na pitanje je li SAD također tražio Assangea odgovorila je da "ni jedna strana vlasta nije tražila da bude informirana". "Nisam izdala europski uhidbeni nalog kako bi bio predan Sjedinjenim Američkim Državama", rekla je, prenijela je švedska novinska agencija TT.

WikiLeaks o ilegalnoj trgovini oružja

Beogradski elektronički mediji za to vrijeme javljaju kako je srbijanski trgovac oružjem Slobodan Tešić ilegalno jemenskoj vladi kanio prodati oružje vrijedno 78 milijuna dolara, čime je zabrinuo američke diplomate u Washingtonu. Mediji iz Srbije pritom se pozivaju na Wikileaksov portal koji prenosi londonski Guardian.

Navodi se kako američko veleposlanstvo u Jemenu u diplomatskoj bilješci upozorava na Tešićevu ilegalnu trgovinu oružjem, pri čemu se u dokumentu iz prosinca 2009. navodi da je s jemenskim ministarstvom obrane potpisao ugovor o prodaji oružja i opreme vrijedne 78 milijuna dolara. U dokumentu je naziv ciparske offsshore tvrtke preko koje Tešić posluje skriven te ga nije moguće videti, a ugovorom je predviđena dobava streljiva za ručno oružje i topništvo, protuzračne topove, haubice, snajpere te eksploziv.

Tešić je označen kao čovjek s popisa osoba sa zabranom putovanja Vijeća sigurnosti UN-a te se također povezuje s kriminalnim aktivnostima te prodajom oružja Iraku, Liberiji i drugim, kako se ističe, terorističkim režimima. Tešić se i u Srbiji povezuje s nekoliko afera, među kojima je zadnja bila u ožujku 2009. Po nalogu srbijanske obavještajne službe BIA tada je zaustavljen ugovoren izvoz oružja s Libijom, u koji je bila uključena i tvornica oružja "Zastava" iz Kragujevca.

Predsjednik sindikata te tvornice Dragan Ilić kazao je da je Tešić u toj tvrtki poznat te da posjeduje legalnu tvrtku registriranu kod državnih tijela za promet oružja i vojne opreme, prenosi portal B92. S Tešićevom tvrtkom bilo je određenih poslova, kaže Ilić te dodaje kako je također činjenica da se o njoj govorilo u negativnu kontekstu za poslove koje su obavljani, ali da je to posao za mjerodavna tijela i osobe koji izdaju dozvole za trgovinu tom vrstom robe te za tijela zadaća kojih je spriječiti ili kazniti, ako za to ima razloga. (hina/metro-portal)

07.12.2010. 20:18:19
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh