« Hi-tech
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
MREŽA SE ŠIRI

Sve veća internetska povezanost čini nas ranjivijima

Velik broj novih naprava i sustava koji se mogu spojiti na Internet povećava rizik od infiltracije malwarea i novih vrsta virusa - zato je

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

internet

,

virusi

,

sigurnost

,

26. prosinca

,

Cadborosaurus

,

rođeni 20. srpnja

Htjeli mi to priznati ili ne, naša je svakodnevica sve više povezana s i posljedično ovisna o Internetu. Upravo zato stručnjaci upozoravaju da bismo se uskoro mogli susresti s novim oblicima virusa koji će napadati 'domaćine' svih vrsta, ne samo računala. Automobili, kućni aparati, mjerači potrošnje energije i tako dalje do sada su smatrani sigurnima, ali i oni su iz dana u dan sve više bliži povezanosti s internetom što sa sobom nosi određene rizike. Potrošači koji vole imati svakojake naprave sposobne povezati se na Internet ili koje imaju veze s njim sami otvaraju sve više novih kanala za infekciju. S tim se slaže i Marianne Swanson, savjetnica pri američkom Nacionalnom institutu za standarde i tehnologiju, točnije u Odjelu za sigurnost informacijskih sustava.

>> Nova era zaštite - antivirusni programi za automobile i televizore

Swanson upozorava da nas povezanost na Internet čini ranjivijima i izloženijima problemima poput krađe identiteta, pada sustava, ugrozi osobnih podataka. Tim rizicima ljudi se sami izlažu jer maksimalno iskorištavaju praktičnost i prikladnost u upravljanju sa što više naprava putem weba, piše TechNewsDaily.  Nadalje, postoji i problem električnih automobila s pristupom internet. Takva vozila, na pirmjer, bi na postajama za punjenje mogla biti izložena novim vrstama digitalnih opasnosti. Kako se povezanost širi, „sve je više načina da se dođe do vaših osobnih podataka i informacija o vama samima", upozorava Swanson. Svakako najveću opasnost predstavljaju različite vrste takozvanog 'malicioznog softvera', odnosno malwarea. Malware je dizajniran tako da se ubacuje u vaše računalo bez detekcije i vašeg pristanka, a najčešće služi krađi podataka s računala te osobnih informacija. Dugi niz godina malware je pogađao isključivo računala, a u novije vrijeme žrtvom su postali i mobiteli posljednje generacije, odnosno smartpohonei.

>> Virtualni PC donosi novu razinu sigurnosti

Međutim, malware bi mogao imati još ozbiljnije učinke po digitalnu sigurnost. U SAD-u konkretno postoje takozvane 'smart grid' tehnologije koje su ustvari informatički sustavi koji upravljaju ili nadgledaju mjerače potrošnje energije kućanstava pa čak i neke kućanske aparate - preko interneta naravno. Zamislite što bi se dogodilo kad bi se u takve sustave ubacio malware ili neki opasni virusi. Swanson vjeruje da je sad pravo vrijeme za prevenciju - prije 20-ak godina kad se gradio Internet još uvijek smo učili o zaštiti sigurnosti na njemu. Lekcije iz prošlosti treba primijeniti baš sad dok se nove tehnologije tek razvijaju i dok je njihova infrastruktura još u povojima. Jer jednom kad se izgrade bit će puno teže razmišljati o sigurnosnim pitanjima. Prevencija je najvažnija. Automobile, kućne sustave, energetsku mrežu i ostale nove tehnologije vezane za Internet treba držati na posebnim sigurnijim internetskim linijama, odvojene od klasičnog kućnog pristupa mreži. Činjenica je da Internet nitko neće odbaciti samo zato što nas on čini podložnima određenim rizicima. Internet je svugdje oko nas i malo je vjerojatno da neće postati dijelom novih-starih tehnologija. Zato je važno zaštititi se na najbolji mogući način.

Mark Guppy, glavni inženjer iz Defense Weba, softverske tvrtke iz San Diega specijalizirane za web rješenja (inače izrađuje i održava stranice za Američku vojsku) slaže se sa Swanson kad je  pitanju sigurnost, ali isto tako uvjerava da zaštita ide u korak s naglim rastom tehnologija.

>> Popularne internetske stranice su opasne

Činjenica je da s većom (internetskom) povezanošću dolazi do potrebe izgradnje i sigurnijih fizičkih sustava, kaže Guppy. O jej osmislio ideju takozvanog 'pametnog prometa' na kojem detaljnije radi IBM. Taj se sustav koristi senzorima na cestama kako bi prati uzorke kretanja i stanje u prometu i zatim te informacije slao u automobile koji su povezani na isti internetski sustav. U tom kontekstu automobili bi mogli biti zaustavljeni 'iz daljine' kako bi sačuvali gorivo ili izbjegli nesreće. I sad se prisjetite upozorenja koje dala Swanson - kad bi se u takvu mrežu ubacio virus nastao bi kaos. Zato Guppy kaže kako bi bilo dobro da za svaku vrstu naprava, vozila pa i sustava postoji posebna sigurna internetska veza odvojena od klasične.

>> Računalnih je virusa sve više

„U (skoroj) budućnosti pojavit će se sve više meta za napad, ali u idealnim uvjetima sustav energetske mreže ili kuća ne bi koristile istu vezu kao i osobno računalo", kaže Guppy. On i dalje vjeruje u sposobnost i učinkovitost postojećih sigurnosnih sustava za računala (jer sve vezano za Internet se na kraju svodi na neku vrstu računala) - bilo da su ona internetom priključena za toster ili energetsku mrežu u kući. Na kraju poručuje: „Tehnologija temeljna na (internetskoj) povezanosti uvijek će predstavljati ravnotežu pogodnosti i sigurnosti."


20.08.2010. 14:07:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh