« Hi-tech
objavljeno prije 16 godina i 6 mjeseci
Lifestyle

Virtualni PC donosi novu razinu sigurnosti

USB memorija ili iPod softverski se mogu pretvoriti u prijenosni kompjutor

Da bi MojoPac funkcionirao, na kompjutoru domaćinu također
mora biti instaliran poseban softver, tako da internet cafei zapravo
mogu odlučiti žele li omogućiti svojim korisnicima virtualni PC.
Da bi MojoPac funkcionirao, na kompjutoru domaćinu također mora biti instaliran poseban softver, tako da internet cafei zapravo mogu odlučiti žele li omogućiti svojim korisnicima virtualni PC. (GETTY IMAGES)

ZABRINUTI ste da bi drugi ljudi mogli pristupiti vašim privatnim informacijama nakon što koristite kompjutor na javnom mjestu poput internet cafea? Sada postoji način da se zaštitite. Uređaj malen poput privjeska za ključeve omogućava vam da koristite bilo koji kompjutor a da ne ostavite ikakav trag, piše Reuters.

Novi računalni program pod imenom MojoPac može pretvoriti većinu flash memorija, hard diskova ili iPod u ‘vritualne' PCje koji bez problema vrte većinu programa koji rade na operativnom sučelju Windows XP.

Potpuna nezavisnost

Uređaj koristi resurse kompjutora domaćina, uključujući struju, Windows XP softver i DVD jedinicu. Međutim, istodobno zadržava svoju nezavisnost kako ga prebacujete s jednog na drugo računalo.

Ta nezavisnost omogućuje ljudima da koriste javna računala a da iza njih ne ostane trag o tome što su radili. PC u pravilu sprema zapise o provedenim aktivnostima još dugo nakon što ga ugasite.
- To je pametan izbor ako koristite razna računala. To je sigurno koliko može biti - kaže Rob Enderle, osnivač Enderle Groupa, istraživačke tvrtke koja prati PC industriju.

Uređaj se ne može kupiti. Morate ga zapravo sami stvoriti tako da s interneta skinete besplatni softver i stavite ga na disk poput malenih USB memorija koje su ovih blagdana bile čest poklon. Također radi s iPodom, većinom ostalih digitalnih glazbenih playera, te naravno s regularnim eksternim hard driveom. Nakon što se kreira MojoPac sučelje, korisnik instalira svoj softver baš kao što bi učinio na običnom PC-ju koji vrti Windows XP.

RingCube Technologies, tvrtka koja je razvila MojoPac, tvrdi da je većina programa kompatibilna, uključujući Microsoft Office i Adobe Photoshop. Prema Enderleu, nekoliko tvrtki radi na sličnoj tehnologiji, ali ništa nije dostupno s besplatnim softverom i tako jednostavnom instalacijom kao kod MojoPaca.

MojoPac virtualni PC nije osmišljen samo za mobilnu uporabu. On bi trebao zaštititi i korisnike koji dijele kompjutor. Virus kojim bi korisnik zarazio svoj MojoPac
ne bi utjecao na domaćina, - Čak i ako zarazite svoj virtualni svijet, vaš PC domaćin ostao bi bez posljedica - uvjerava viši potpredsjednik RingCubea Ron DiBiase.

Samo za Windowse

Softver je dostupan na tvrtkinoj internetskoj stranici www.MojoPac.com. Zasad radi jedino s Windowsima XP, a do ljeta se planira pustiti i verzija koja bi korisnicima omogućavala da se prebacuju s XP- a na Vistu i obrnuto.


PC-ji koji su zaključani od administratora kako se na njih ne bi mogao instalirati tuđi softver, neće raditi s MojoPacom dok se ne instalira prateći softver. Zasad nema planova da se MojoPac razvije za korisnike Maca ili Linuxa.

Piše: MEX
07.01.2008. 18:19:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh