« Hi-tech
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci

Računalnih je virusa sve više

Microsoft: prijetnja virusima prošle godine porasla 43 posto

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Microsoft

,

računalni virusi

,

sigurnost računala

Prijetnja kompjutorskh virusa, crva i drugih štetnih programa prošle je godine porasla za 43 posto, objavio je u ponedjeljak Microsoft u svome Izvješću o sigurnosti.

Taj kompjutorski gigant kaže da je do porasta došlo unatoč poboljšanoj sigurnosti operativnih sustava, jer su se hakeri usredotočili na individualne programe i korisnike.

Microsoft u izvješću navodi da je 90 posto novih prijetnji pogađalo pojedinačne programe, a samo deset posto cijele operativne sustave.

Te su prijetnje češće u zemljama u razvoju nego u onim razvijenim. Tako je stopa "infekcije" u Japanu 1.8 na 1.000 kompjutora, a u Afganistanu 76.4 na 1.000 računala.

U Sjedinjenim Državama inficirano je 11.2 od 1.000 kompjutora, što je porast od 25.5 posto u odnosu na posljednjih šest mjeseci.

Microsoft korisnicima računala stoga preporučuje brojne zaštitne mjere: povremeno "skidanje" poboljšanih antivirusnih programa Microsofta i drugih proizvođača, instaliranje firewallsa, oprez prilikom otvaranja sumnjivih linkova i attachmenta iz e-maila, čak i onda kada pošta dolazi iz poznatih izvora. (hina/metro-portal)

04.11.2008. 09:53:47
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Advocatus_Diaboli
    11.11.2008. 09:42
    Jos jedan razlog zasto sam windowsu rekao zbogom.
  2. avatar
    pduga
    03.04.2009. 09:34
    Da točno računalnih virusa je sve više. Po nekim statistikama broj korisnika interneta se u zadnjih 8 godina povećao 9 puta i danas se internetom u cijelom svijetu koristi 1,5 milijardi ljudi. Internet je i dalje najjeftiniji medij za posredovanje neke informacije a flat rate internet možete dobiti već za 100 - 150 kn mjesečno i imate mjesec dana vremena da bombardirate 1,5 milijardi ljudi sa spamovima svih vrsta što hakeri koriste i preko virusa dolaze do kontakt informacija i utvrđuju grupe korisnika koje je najbolje bombardirati.

    Govorim iz iskustva jer se moja tvrtke Hitna PC Služba

    www.hitna-pc-sluzba.hr

    već 7 godina svakodnevno bori sa virusima u malim tvrtkama i kod kućnih korisnika.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh