« Život
objavljeno prije 10 godina
PRIMJENITE

Sve koristi zdravog života

Zdrav život, a naročito izbjegavanje presoljene hrane, cigareta i alkohola spasio bi živote desetaka milijuna ljudi

Zdrav život = dug život
Zdrav život = dug život (FreeDigitalPhotos)
Više o

duhan

,

alkohol

,

zdrav život

,

prestanak pušenja

,

prevencija

,

prerana smrt

Zdrav život ima toliko koristi za zdravlje da se može izračunati, pa tako smanjenje učinaka 6 rizičnih ponašanja za zdravlje spriječilo bi ili odgodilo smrt najmanje 37 milijuna ljudi, pokazalo je istraživanje britanskog Imperial Collegea.

Cilj bi se postigao smanjenjem potrošnje duhanskih proizvoda najmanje za trećinu, smanjenjem unosa alkohola za 10%, smanjenjem unosa soli za 30%, smanjenjem broja osoba s povišenim krvnim tlakom za 25% te zaustavljenjem porasta broja pretilih i oboljelih od dijabetesa.

To bi do 2025. omogućilo izbjegavanje prijevremene smrti više od 16 milijuna osoba u dobi od 30 do 70 godina kao i 21 milijun ranijih smrti među starijima od 70 godina.

Najutjecajniji elementi za životni vijek su duhan i visoki tlak koji je bitan čimbenik za kardiovaskularne bolesti i može se tretirati lijekovima, ali i tjelovježbom i smanjenjem konzumacije soli.

Glavni autor istraživanja primarijus Majid Ezzati precizira da bi stanovništvo s niskim i srednjim primanjima imalo najviše koristi od tih nastojanja i u toj skupini 31 milijun bi izbjegao preranu smrt.

Prema tom stručnjaku za zdravlje, prehranu i okoliš, zdraviji život omogućio bi nižu smrtnost od kardiovaskularnih bolesti i kroničnih bolesti dišnih puteva, smanjenje broja smrti od raka pluća i želuca te promjenu tendencije smrtnosti povezane s dijabetesom.

12.05.2014. 13:24:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh