Sve koristi koje dobivamo od krastavaca
Neugledno povrće često se, neopravdano, nalazi na marginama zdrave hrane, a radi čuda
Krastavac je vrlo često zanemaren u tekstovima koji se bave zdravom prehranom, i to neopravdano, jer koristi za zdravlje od ovo neuglednog ploda su višestruke.
Kako su krastavci sastavljeni od 96 posto vode, konzumacija krastavaca pospješuje rad raznih organa u tijelu, jer nedostatak vode može dovesti do dehidracije. Uobičajeni simptomi dehidracije su suha usta, grčevi mišića i umor, što ćete izbjeći već dobrom salatom od krastavaca za ručak.
Kalij je jedan od sastojaka koji su prilično zastupljeni u krastavcima, čak 150 mg na 100 grama ploda, a osim sudjelovanja u metaboličkim funkcijama ovaj mineral je ključan za razvoj mišićnog tkiva. Uz kalij, u krastavcima možemo pronaći magnezij, fosfor i kalcij.
Vitamin A jedan je od važnijih antioksidansa koji štite tijelo od slobodnih radikala, smanjujući pritom rizik od raznih karcinoma i ostalih bolesti koje nastaju oštećenjem stanica tkiva. Uz to, vitamin A važan je za razvoj bijelih krvnih zrnaca i normalan rast kostiju kao i zdravlje mrežnice i dobar vid.
Vitamin K također gradi kosti i ostala tkiva, a najvažniji mu je zadatak stvaranje određenih bjelančevina jetre koje su potrebne za zgrušavanje krvi, koja je ključna sposobnost pri zaustavljanju krvarenja.
Stoga, bio on salata u društvu ostalog ljetnog povrća ili sam, grickalica ili maska za lice, krastavac je neizbježan dio svakog hladnjaka.
Novi komentar