« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 5 mjeseci
ZZZZ

Sve dobrobiti spavanja

Tijekom sedam-osam sati koje bismo trebali provesti spavajući, tijelo se regenerira, mozak se čisti od smeća prikupljenog tijekom prethodnog dana

Treba se dobro naspavati
Treba se dobro naspavati (Arhiva)
Više o

spavanje

,

san

Spavanje je, nažalost, postalo pravi luksuz, jer kad nam uzmanjka vremena, krast ćemo ga od sna, što nije dobro. 

Za dobro funkcioniranje organizma nužan je kvalitetan san. Tijekom sedam-osam sati koje bismo trebali provesti spavajući, tijelo se regenerira, mozak se čisti od smeća prikupljenog tijekom prethodnog dana, hormoni se balansiraju i sve ostale tjelesne funkcije dovode se u red. 

Nedavna studija provedena na američkom Sveučilištu Penn State otkrila je da dodatne 43 minute sna poboljšavaju zdravlje.

U njoj su sudjelovala 53 zdrava studenta, a njihovo stanje praćeno je putem mjernih uređaja koje je svaki od njih morao nositi 24 sata dnevno dok je eksperiment trajao. 

Tijekom prvog tjedna spavali su uobičajeni broj sati, a idući tjedan zatraženo je od njih da spavaju sat dulje. 

Utvrđeno je da manje od jednog sata dodatnog sna snižava krvni tlak i osjećaj pospanosti.

Dok je 40% sudinika prijavilo pojačanu pospanost tijekom prvog tjedna eksperimenta, više od polovice je reklo da se osjećaju manje pospano nakon što su povećali broj sati sna. Druga dobrobit duljeg spavanja bile su bolje vrijednosti sistoličkog krvnog tlaka.  

Znanstvenici su očekivali da će više sati sna poboljšati raspoloženje i kognitivne performanse, ali nisu očekivali da će vidjeti razlike u krvnom tlaku te su bili iznenađeni rezultatima", rekla je doktorica Anne-Marie Chang, voditeljica studije za portal Mbg.

23.11.2019. 09:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    23.11.2019. 09:35
    zzzzzzz nema do dobrog sna
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh