Metro-portal.hr

objavljeno 28.01.2010. 23:14:11
DOSTA IM JE

Studenti prosvjedovali protiv Chaveza zbog ukidanja oporbene televizije

Tisuće studenata prosvjedovale su u četvrtak u venezuelanskoj prijestolnici optužujući predsjednika Huga Chaveza za ukidanje oporbene televizije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Studenti su prosvjedovali peti dan za redom od prekida emitiranja postaje Radio Caracas Television Internacional, odnosno RCTV.

"Nećemo dopustiti nastavak zatvaranja medijskih programa koji govore istinu i nećemo dozvoliti da se nastave nesposobnost i neučinkovitost", rekao je Nizar El Sakih, vođa studenata.

Kritičari venezuelanske vlasti tvrde da je Chavez odgovoran za niz rastućih problema od dvoznamenkaste inflacije preko nasilnog kriminala do redukcija struje a prosvjednici su u povorci došli pred sjedište državne tvrtke za distribucije električne energije kako bi skrenuli pozornost na nestašice u energetskom sektoru.

Vlada je rekla da je RCTV isključen jer je odbio ispoštovati novo pravilo po kojem mediji moraju prenositi obvezne programe, koji uključuju i Chavezove govore.

U četvrtak je predsjednik optužio studente da potiču nasilje kao sredstvo destabilizacije njegove vlade. "Neki pokušavaju izazvati požar u zemlji", rekao je Chavez u obraćanju putem televizije. "Što oni doista traže? Smrt", rekao je Chavez i obećao slomiti prosvjede ako prerastu u nasilje.

Tijekom ovotjednih prosvjeda poginulo je dvoje mladih. U nekim prosvjedima došlo je do sukoba između pristaša oporbe i Chaveza, a policija je prosvjednike rastjerivala suzavcem i gumenim mecima. (hina/metro-portal)

28.01.2010. 23:14:11
http://metro-portal.hr/studenti-prosvjedovali-protiv-chaveza-zbog-ukidanja-oporbene-televizije/31705/