« Zdravlje
objavljeno prije 8 godina i 2 mjeseca
DA?

Stručnjaci o elektronskim cigaretama

Britanski znanstvenici smatraju da bi se milijuni ljudskih života mogli spasiti kad bi se svi pušači svijeta prebacili s običnih na elektronske cigarete

Znanstvenici su za
Znanstvenici su za "pušenje na struju" (Arhiva)
Više o

elektroničke cigarete

,

elektronske cigarete

Procjenjuje se da godišnje od posljedica pušenja u svijetu umire oko 5 milijuna ljudi. Znanstvenici se nadaju da bi povećana uporaba elektronskih cigareta mogla spriječiti neke od tih smrti.

Protivnici e-cigareta pak smatraju da one samo dodatno populariziraju pušenje, te da dugoročni učinci na zdravlje elektronskih cigareta nisu dovoljno proučeni. Britanska udruga Akcija za pušenje i zdravlje procjenjuje da u Velikoj Britaniji elektronske cigarete povremeno ili stalno puši oko 700000 ljudi.

Umjesto udisanja toksičnih supstanci kojih ima u duhanu, korisnici e-cigareta udišu vaporizirani tekući nikotin.

Profesor psihologije zdravlja s University Collegea u Londonu Robert West rekao je na konferenciji o e-cigaretama u Kraljevskom društvu u Londonu da bi one mogle spasiti "doslovno milijune života".

"Pravo pitanje je kako bi se taj cilj mogao postići i kako bi se to najbolje moglo napraviti", rekao je.

"Mislim da bi se to moglo postići, ali to je zasad samo nada, obećanje, a ne i realnost", dodao je West.

E-cigarete su još uvijek relativna novost i ne postoje dugoročne studije o njihovu općenitu utjecaju na zdravlje.

Neke studije na životinjama pokazale su da nema štetnih posljedica ni nakon 2 godine udisanja para tekućeg nikotina, ali zabrinutost još uvijek postoji.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučila je da se e-cigarete ne koriste dok se ne utvrdi njihova potpuna sigurnost.

WHO je objavio da potencijalni rizici "nisu utvrđeni", ali da utjecaji na zdravlje vaporiziranog nikotina nisu dovoljno proučeni.

Britanska medicinska udruga pozvala je na zabranu pušenja e-cigareta u javnosti, baš kao što je zabranjeno i pušenje običnih cigareta.

Ipak, Lynne Dawkins s University of East London smatra da treba biti oprezan s uvođenjem zabrana, premda je "blaga regulacija" potrebna.

E-cigarete predstavljaju održivu i sigurniju alternativu pušenju, rekla je Dawkins.

14.11.2013. 16:53:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Mladen
    28.09.2014. 18:12
    Ovo je OK članak i složio bih se s većinom onoga što piše u njemu. Npr. sigurno da su manje štetne od klasičnih cigareta jer je dokazano da obične sadrže oko 70 kancerogenih spojeva. E sad, jesu li potpuno sigurne, vrijeme će pokazati, mislim da je malo prerano to tvrditi.

    No svakodnevno unosimo u sebe gomilu štetnih stvari i aditiva kroz hranu i piće, a tu je i zagađeni zrak, tako da je malo što u svijetu danas potpuno sigurno za zdravlje. Ista stvar je i s električnim cigaretama IMO
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh