« Svijet
objavljeno prije 7 godina i 4 mjeseca
KORACI

Stroža kontrola naoružanja u EU?

Jaču kontrolu naoružanja Komisija je predložila nakon terorisitčkih napada u Parizu u studenom prošle godine

Treba maksimalno otežati nabavku oružja
Treba maksimalno otežati nabavku oružja (Shutterstock)
Više o

EU

,

terorizam

,

kontrola naoružanja

Pregovorači zemalja članica EU-a i Europskog parlamenta postigli su u utorak 20. prosinca 2016. politički dogovor o jačanju kontrole kupovanja i prodaje vatrenog naoružanja, što bi teroristima trebalo otežati nabavu oružja.

"Sadašnji europski zakoni o vatrenom naoružanju doneseni su 1991., a nakon niza terorističkih napada u Europi postalo je nužno ukloniti nedostatke u postojećem zakonodavstvu", izjavio je slovački ministar unutarnjih poslova Robert Kalinak, čija zemlja predsjedava Vijećem EU-a u ovom polugodištu.

"Ovaj dogovor osigurava jaču kontrolu što će pomoći u sprječavanju terorista i kriminalnih organizacija da se domognu vatrenog naoružanja", dodao je.

Riječ je o privremenom dogovoru koji još treba biti potvrđen na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta i na Vijeću EU-a.

Nova pravila uključuju zabranu poluautomatskog naoružanja za civilnu uporabu, ali ne u mjeri u kojoj je to predložila Komisija.

Komisija je tražila potpunu zabranu najopasnijeg poluutomatskog naoružanja, među njima i puške AK47, poznatije kao "kalašnjikov".

Jaču kontrolu naoružanja Komisija je predložila nakon terorisitčkih napada u Parizu u studenom prošle godine.

Prijedlogu se jako protivila industrija koja je isticala da će novim pravilima biti oštećeni korisnici koji nemaju zle namjere.

"Borili smo se za ambiciozan dogovor kako bismo smanjili opasnost od pucnjave po školama, ljetnim kampovima ili od terorističkih napada koji se izvode zakonski pribavljenim oružjem. Mi smo željeli imati još jače kontrole, ali uvjeren sam i da ovaj dogovor predstavlja prekretnicu u kontrolu naoružanja u EU-u", rekao je predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker.

21.12.2016. 09:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh