« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 9 mjeseci
STRIJE

Strije: ožiljci koji nose najljepše uspomene

Kako se stvaraju strije i je li ih moguće izbjeći? Ne baš ako ste rodili, no ima načina da se smanje...

Strije možda izgledaju nelijepo, no ipak...
Strije možda izgledaju nelijepo, no ipak... (Arhiva)
Više o

strije

,

smanjenje strija

Iako svaka žena mašta da će tijekom života uspješno izbjeći strije, tek mali broj sretnica u tome i uspije. Koža je naš najveći organ i kroz život izložena je ozbiljnim izazovima kako bi ostala u dobrom stanju. Strije najčešće vezujemo uz trudnoću,no mogu se pojaviti već u pubertetu, kod naglog rasta, kod debljanja i mršavljenja tokom života, a najčešće i tijekom trudnoće.

Zašto se strije pojavljuju?

Strije su "pukotine" na koži, odnosno oštećenja vezivnog tkiva kože zbog manjka elastičnosti kože ili zbog naglog i jakog rastezanja kože, ali i hormonalnog disbalansa. Nemoguće ih je u potpunosti ukloniti, no s vremenom postaju sve slabije vidljive. Isprva su strije crvene, ponekad čak i tamnoljubičaste, no one s vremenom blijede i postaju gotovo neprimjetne. Osim nama samima, naravno, piše Mamin kutak.

Strije se pojavljuju i kod muškaraca i žena i dok se kod muškaraca najčešće javljaju na rukama, ramenima, a ponekad i prsima, kod žena su najčešće na trbuhu, bokovima, butinama, ali moguće i rukama i grudima.

Kako ih izbjeći?

S obzirom da su strije djelomično uvjetovane i genetikom, ponekad ni svi uloženi napori neće biti dovoljni da se strije u potpunosti izbjegne, no mnogo je toga što možemo učiniti za svoju kožu i tako maksimalno smanjiti rizike za pojavu strija. Najčešće prvo pomislimo na kreme i ulja, no često se zaboravlja koliko je važno kožu hidratizirati iznutra, dovoljnim unosom tekućine (svakako najbolje vode). Svakako s ciljem izbjegavanja pojave strije želimo postići da nam koža bude nahranjena i elastična, jer je tada i puno otpornija na širenje i skupljanje.

Trikovi za smanjiti rizik za pojavu strija:

  • Svakodnevno unosite dovoljno tekućine, najbolje vode.

  • Hranite se zdravo, neka prehrana bude bogata voćem i povrćem, zdravim izborom mesa, a siromašna masnim grickalicama, teškom i prerađenom hranom i slatkišima.

  • Unos alkohola i kofeina smanjite maksimalno.

  • Vitamin C i E vaš su saveznik u borbi za zdravu i lijepu kožu.

  • Prilikom tuširanja ne koristite sapune koji isušuju, već ulja za kupanje ili hidratantne gelove za tuširanje koji će već prilikom samog tuširanja onemogućiti dodatno isušivanje kože.

  • Nakon tuširanja kritična mjesta gdje su rizici za pojavu strija najveći, dok su još vlažna tretirajte uljima ili nekim mlijekom za tijelo.

  • Za njegu kože možete koristiti i prirodna ulja (koja su u trudnoći svakako bolji izbor) kao što su maslinovo i bademovo.

  • Redoviti pilinzi skinut će mrtve stanice kože s vašeg tijela i ulja ili kreme će bolje prodrijeti u kožu.

  • Masažom ciljanih područja uljem ili losionom poboljšavate cirkulaciju i povećavate elastičnost kože.

Piše: Mamin kutak
21.07.2022. 09:31:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    21.07.2022. 18:16
    vitamina e vise treba
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh