« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
NEGATIVNE POSLJEDICE

Stres u djetinjstvu može dovesti do oštećenja mozga

Stres i genetika zajedno djeluju na strukturu i funkciju našeg mozga, a stres u djetinjstvu uvelike utječe i na depresiju u odrasloj dobi

(Shutterstock)
Više o

djeca

,

depresija

,

stres

,

mozak

,

djetinjstvo

,

mentalno zdravlje

,

magnetska rezonancija

Znanstvenici su u novom istraživanju dokazali da stres u djetinjstvu može dovesti do ozbiljnih strukturnih promjena u mozgu. Studija Trinity Collegea u Dublinu objavljena u časopisu 'Neuropsychopharmacology' kaže da stresne situacije poput zlostavljanja ili emocionalnog zanemarivanja djece loše utječu na mozak, posebice u kombinaciji s genetskim faktorima.

U istraživanju su sudjelovala 24 pacijenta u dobi od 18 do 65 godina koji su bolovali od depresije. Njihovo se stanje istražilo pretragom magnetskom rezonancijom i procjenom stresa dok su bili djeca, s time da su se znanstvenici koristili posebnim programima za analizu mozga. Ispitanike su znanstvenici potom usporedili s 27 zdravih osoba iste dobi i spola.

Istraživanje je dovelo u vezu stres u djetinjstvu i oštećenje mozga u kasnijoj, odrasloj dobi. Znanstvenici kažu kako je ova studija poboljšala razumijevanje kako stres i genetika djeluju zajedno te kako utječu na strukturu i funkciju ljudskog mozga. Osim toga, istraživanje je pokazalo da stres u djetinjstvu uvelike utječe na stanje depresije u odrasloj dobi.

Stručnjaci zbog toga napominju da je rano otkrivanje depresije nužno kako bi pojedine osobe imale mnogo veće izglede za ozdravljenje, kao i za bolje mentalno zdravlje u kasnijoj dobi. Osim toga, prevencija zlostavljanja i emocionalnog zanemarivanja djece vrlo je važna kako bi se poboljšalo opće zdravlje ljudi te kako bi se izbjegle negativne posljedice u odrasloj životnoj dobi.

26.02.2010. 18:53:52
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh