« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
ANEMIJA, SLJEPOĆA...

Što sve može uzrokovati nedostatak vitamina

Pozitivne strane vitamina većini su dobro poznate, ali jesmo li svjesni kakve negativne posljedice u našem tijelu uzrokuje njihov manjak?

(Shutterstock)
Više o

vitamini

,

anemija

,

noćna sljepoća

,

slabokrvnost

Često možemo čuti ili pročitati koliko su vitamini važni za naš organizam i zdravlje, no rijetko se govori do čega sve može dovesti nedostatak vitamina. Naime, kad u našem tijelu nema dovoljno određenog vitamina, nastaje neravnoteža, pa tako, na primjer, manjak vitamina K uzrokuje krvarenje, a vitamina A noćno sljepilo.

Dakle, ako u tijelu nekog vitamina ima malo, to nije nimalo bezazleno. Našem organizmu počinje biti loše, a takvo stanje zove se hipovitaminoza  ili avitaminoza te može imati ozviljne posljedice.

Tijelo se protiv tog stanja počinje buniti, pa može doći čak i do krvarenja. Osim toga, nedostatak pojedinih vitamina nosi specifične negativne posljedice. Tako manjak vitamina A može uzrokovati noćno sljepilo, a vitamina D rahitis. Kad nam nedostaje vitamina K, može doći do krvarenja, a malo vitamina B12 uzrokuje slabokrvnost.

Zbog čega ih trebamo i gdje se nalaze

Nije loše ni napomenuti u kojim namirnicama možemo naći pojedine vitamine i kako nam oni pomažu...

A

Pomaže u razvoju tijela i štiti od prehlade, čuva kožu od akni i raka kože. Nalazi se maslacu, jetricama, mliječnim proizvodima, žumanjku i morskoj ribi.

B1

Nalazi se u žitaricama, kvascu i ribi.

B2  

Vitamin B2 nalazi se u kvascu, jajima, mlijeku, povrću i žitaricama.

B3  

Nalazi se u punozrnatom brašnu, lisnom povrću, kvascu i gljivama

C  

Vitamin C povećava otpornost prema infekcijama, pomaže u bržem liječenju rana, a ima ga puno u svježem povrću i voću.

D

Ovaj vitamin neizbježan je za pravilan rast i razvoj kostiju i zubi. Može se naći u gljivama, kvascu, rajčicama, kakau, mlijeku, ribljoj masti ili jajima.

E

Vitamin E vrlo je važan za naš rast i pomaže u bržem zacjeljivanju rana. Nalazi se u žitaricama, biljnim uljima, žumanjku, mesu i mlijeku.

K

Vitamin K utječe na koagulaciju krvi, a nalazi se u špinatu, zelju, rajčicama i mrkvi.

26.02.2010. 16:22:34
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh