« Muškarci
objavljeno prije 6 mjeseci i 17 dana
SAVJETI

Stres, muškarci i srčane bolesti

Istraživanja su pokazala da dugotrajna izloženost stresu na poslu povećava rizik od različitih srčanih problema

Riješite se stresa!
Riješite se stresa! (Arhiva)
Više o

stres

,

muškarci

,

srčane bolesti

Stres na radnom mjestu nije samo neugodan emocionalni teret, već i ozbiljna prijetnja muškom zdravlju, posebno kada je riječ o bolestima srca. Srčane bolesti su jedan od vodećih uzroka smrti među muškarcima, a stresni poslovi igraju ključnu ulogu u tom rastućem trendu.

Istraživanja su pokazala da dugotrajna izloženost stresu na poslu povećava rizik od različitih srčanih problema. Stres izaziva fiziološke promjene koje mogu štetiti srcu. Adrenalinski udari, povećanje krvnog tlaka i brže otkucaje srca redoviti su pratitelji stresnih situacija. Ovo stanje, ako je kronično, može uzrokovati oštećenje krvnih žila i srčanog mišića.

Muškarci često pokazuju veću sklonost karijeri koja ih izlaže stresu, teškim radnim uvjetima i dugim radnim satima, čime se dodatno povećava njihov rizik. Kombinacija stresa, loše prehrane i nedostatka vježbanja dovodi do povećanja kolesterola, visokog krvnog tlaka i debljine, što su faktori rizika za srčane bolesti.

Prevencija je ključna. Muškarci bi trebali naučiti upravljati stresom, promovirati zdrave navike prehrane i tjelesne aktivnosti te redovito kontrolirati svoje zdravlje. Poslodavci također trebaju pružiti potporu zaposlenicima kako bi smanjili stres na radnom mjestu i poticali ravnotežu između poslovnog i privatnog života.

Zaključno, svjesnost o opasnostima stresnih poslova za zdravlje srca kod muškaraca je ključna. S pravilnim upravljanjem stresom i brigu o vlastitom zdravlju, muškarci mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti i unaprijediti svoj životni vijek.

12.10.2023. 20:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh