« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 11 mjeseci
7 KORAKA

Stres - kako ga otjerati od sebe

Negativni utjecaji na naše psihofizičko zdravlje su toliko različiti da ponekad možemo pomisliti da se ne radi o stresu

Pošaljite stres kvragu :)
Pošaljite stres kvragu :) (Dreamstime)
Više o

stres

,

savjeti

,

rješavanje stresa

Stres nas ubija na mali milijun različitih načina, zato ga i zovemo tihim ubojicom - negativni utjecaji na naše psihofizičko zdravlje su toliko različiti da ponekad možemo pomisliti da se ne radi o stresu...

No, vrijeme je da se uhvatite u koštac s time i riješite se stresa zauvijek (naravno, mislimo na smanjivanje razina na prihvatljive i zdrave količine, jer potpuno ga se riješiti je u modernom svijetu zapravo nemoguće).

Kako se učinkovito nositi sa stresom

Hobiji - vrlo je važno naći vremena za sebe i svoje radosti. Ako vas svakodnevica melje vjerojatno ste i zaboravili da postoje stvari koje vas vesele. Bez obzira imate li djecu i puno obaveza, ne smijete zapostaviti sebe jer to dugoročno šteti i vama i vašoj obitelji.

Prijatelji - dobar prijatelj je zlata vrijedan i to zaista mislimo. U lijepim trenucima dijelit će s vama radost, u onim teškim bit će vam slamka spasa i svjetlo na kraju tunela. Bit će onaj koji će vas prigrliti i podići kada vam je tonajpotrebnije. Dobar prijatelj izvlači najbolje iz nas. 

Profesionalna pomoć - nije sramota tražiti i prihvatiti pomoć. Osvrnite se oko sebe, pogledajte što vam treba i pitajte. Riješit ćete svoje probleme i obogatit svoj život. 

Smisao za humor - od srca se nasmijati bolje je od svake psihoterapije. Ako imate sreće da se družite s humorističnim osobama, zovite ih na ručak, kavu ili u šetnju. Ako ste vi jedna od njih, dajte si oduška. Ako niste, pogledajte komediju.

Tehnike opuštanja  - joga, tehnike disanja, masaže i meditacije pomoći će vam opustiti se, što je vrlo važno iako to često podcjenjujemo. Kroz jogu ćete poečti doživljavati svoje tijelo, osluškivati ga i bolje upoznati. Naučit ćete duboko disati što je vrlo konstruktivan način da se opustite i posvijestite trenutak u kojem se nalazite te se povežete sa svijetm oko sebe. Masaža, primjerice tajlandska, pomoći će vam da izbacite iz sebe strahove i negativne emocije, dok će vam meditacija smiriti um i centrirati vas.  

Volontiranje - činiti dobro drugome i pomagati daje smisao našem životu i obogaćuje i nas i druge.

Zdrava prehrana i vježbanje - prehrana bogata hranjivim tvarima, svježe i kvalitetno voće i povrće djeluju dobro ne samo na tijelo, nego i na duh. Obratite pozornost na to kako se osjećate kada pojedete kutiju keksa, a kako kada pojedete zdjelicu voća. O vježbanju ne treba posebno govoriti. Poznato je da se dok vježbamo u tijelu luči hormon sreće - prirodno oružje protiv stresa. 

09.06.2018. 15:43:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh