« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine
MA DA?

Stres ima nezgodnu nuspojavu - nadutost

Nadimanje, često uzrokovano viškom plinova, zatvorom i problemima s prehranom, ne samo da može uzrokovati osjećaj samosvijesti o izgledu, već može biti i fizički neugodno

Nezgoda...
Nezgoda... (Arhiva)
Više o

stres

,

nadutost

,

uzroci

Nadutost je problem koji se mnogi ljudi žele riješiti, no pravi je problem kad je posljedica stresa, a ne nekog drugog problema. 

Kao što smo spomenuli, postoji mnogo razloga zbog kojih imate napuhanost, od prejedanja do zadržavanja vode, ali dijetetičari kažu da je jedan od najčešćih razloga nadimanja taj što vam je narušena ravnoteža mikrobioma u crijevima, za što možete kriviti stres. 

"Kod nekih pojedinaca može doći do nadutosti zbog činjenice da im je mikrobiom neuravnotežen; drugim riječima, ima previše 'loših' bakterija naspram 'dobrih'", kaže Keri Gans, registrirana dijetetičarka. 

Crijevni mikrobiom zajednica je milijardi mikroorganizama koji nastanjuju vaše debelo crijevo.

Ovi mikrobi pomažu vašem tijelu da razgrađuje hranu, proizvodi vitamine i hormone, podržavaju vaš imunološki odgovor, promiču zdrav probavni sustav, a mogu čak i modulirati vaše raspoloženje i kognitivno zdravlje.

"Zdravlje crijeva utječe na našu ukupnu dobrobit i određuju ga tamo prisutne bakterije koje mogu utjecati na našu energiju i raspoloženje, imunološko zdravlje, pa čak i na sposobnost fokusiranja", kaže Cara Harbstreet, registrirana dijetetičarka. Kad vam se naruši zdravlje crijeva, Harbstreet kaže da nadutost i drugi probavni problemi mogu biti nuspojave.

Kako stres može biti uzrok?

Neravnotežu između dobrih i loših bakterija u vašem crijevnom mikrobiomu može uzrokovati nekoliko čimbenika, uključujući upotrebu antibiotika, prehranu s malo biljne hrane, pa čak i stres.

"Kad smo pod stresom, često imamo promjene u probavi što može biti uzrok nadutosti. Psihološki stres može prouzročiti promjene u osjetljivosti crijeva, našoj sposobnosti kretanja hrane kroz probavni trakt i probavnim sekretima da nabrojimo samo neke. Sve ove promjene mogu utjecati na nadutost ", kaže Colleen Christensen, dijetetičarka.

U početku može zvučati neobično pomisliti da vam stres zapravo muči želudac na molekularnoj razini, ali neće biti toliko iznenađujuće kad shvatite da su crijeva i mozak izravno povezani.

"Jeste li se ikad osjećali mučno u situaciji ili ste iskusili leptiriće u trbuhu? To su osjećaji koji međusobno razgovaraju", kaže registrirana dijetetičarka Jillian Smith. Naš probavni trakt i naš mozak prisno komuniciraju putem milijuna živaca i neurona, radeći u oba smjera. Ovu liniju komunikacije nazivamo osovinom crijeva i mozga.

"Zdravlje crijeva utjecat će na zdravlje mozga, a zdravlje mozga na crijeva zdravlje ", kaže Smith. "To znači da se stres i anksioznost često manifestiraju u probavnom distresu, a neugodno nadimanje je česta posljedica. Zbog toga sama prehrana ne može biti jedina stvar koja se uzima u obzir kada se pokušava izliječiti nadutost. Možete jesti savršenu prehranu, ali ako ne upravljate stresom ona neće riješiti nadutost".

Kako si pomoći?

Postoji nekoliko različitih kutova koje možete razmotriti za uravnoteženje mikrobioma u crijevima. Smanjite stres kad god je to moguće.

"Da biste pobijedili napuhanost, uključite se u svakodnevne aktivnosti za smanjenje stresa: 4 puta duboko udahnite prije jela kako biste opustili um i crijeva, jedite polako i bez ometanja i žvačite hranu sve dok ne bude kašasta", kaže Smith.

Jedite više probiotika

"Uvođenje korisnih proizvoda u vašu prehranu pomaže u održavanju zdravlja crijeva. Probiotici, živi mikroorganizmi koji pozitivno utječu na crijevne bakterije, pomažu u održavanju zdravog crijeva. Istraživanja pokazuju da probiotici pomažu kod sindroma iritabilnog crijeva, nadutosti i bolova u trbuhu", kaže registrirani dijetetičar Hayley Miller.

Miller preporučuje ili dodavanje probiotičkih dodataka ili jedenje hrane bogate probioticima poput jogurta, fermentirane hrane poput kimchija, kiselog kupusa i miso te fermentiranih čajeva poput kombuche, piše Eat this

30.03.2021. 09:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    30.03.2021. 11:41
    pomaze grčki jogurt
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh