« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
KASNIJE U PENZIJU

Štrajkovi nisu urodili plodom, Sarkozy potpisao mirovinski zakon

Predsjednik Nicolas Sarkozy potpisao je sporni mirovinski zakon unatoč masovnim štrajkovima po cijeloj Francuskoj

Nicolas Sarkozy
Nicolas Sarkozy (Getty Images)
Više o

Nicolas Sarkozy

,

mirovinska reforma

,

Francuska prosvjed

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy potpisao je sporni mirovinski zakon kojim se povećava minimalna dobna granica za odlazak u mirovinu, pošto je u utorak Ustavno vijeće potvrdilo ustavnost mirovinske reforme, objavljeno je u srijedu u službenom glasilu francuske vlade.

Time je nepopularna Sarkozyjeva reforma mirovinskog sustava, koja je u protekla dva mjeseca izazvala niz intenzivnih prosvjeda i štrajkova u kojima su sudjelovali milijuni Francuza, stupila na snagu.

U utorak je Ustavno vijeće dalo pristanak reformi, izglasanoj u parlamentu 27. listopada, u kojoj su najvažnija promjena nova dobna ograničenja za odlazak u mirovinu. Minimalna dob za odlazak u mirovinu povišena je s 60 na 62 godine, a za odlazak u punu mirovinu sa 65 na 67 godina.

Mirovinsku reformu, koja se smatra najvažnijim testom u petogodišnjem mandatu francuskog predsjednika, kritizirala je i oporba.

Ustavno vijeće je "ispunilo čisto pravosudnu ulogu što nas ne sprječava da nastavimo kritizirati reformu koliko nepravednu toliko neučinkovitu", rekla je predsjednica Socijalističke stranke Martine Aubry.(hina/metro-portal)

10.11.2010. 09:55:14
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Eva
    10.11.2010. 10:08
    Toliko o demokraciji.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh