Metro-portal.hr

objavljeno 10.11.2010. 09:55:14
KASNIJE U PENZIJU

Štrajkovi nisu urodili plodom, Sarkozy potpisao mirovinski zakon

Predsjednik Nicolas Sarkozy potpisao je sporni mirovinski zakon unatoč masovnim štrajkovima po cijeloj Francuskoj

Nicolas Sarkozy
Nicolas Sarkozy (Getty Images)

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy potpisao je sporni mirovinski zakon kojim se povećava minimalna dobna granica za odlazak u mirovinu, pošto je u utorak Ustavno vijeće potvrdilo ustavnost mirovinske reforme, objavljeno je u srijedu u službenom glasilu francuske vlade.

Time je nepopularna Sarkozyjeva reforma mirovinskog sustava, koja je u protekla dva mjeseca izazvala niz intenzivnih prosvjeda i štrajkova u kojima su sudjelovali milijuni Francuza, stupila na snagu.

U utorak je Ustavno vijeće dalo pristanak reformi, izglasanoj u parlamentu 27. listopada, u kojoj su najvažnija promjena nova dobna ograničenja za odlazak u mirovinu. Minimalna dob za odlazak u mirovinu povišena je s 60 na 62 godine, a za odlazak u punu mirovinu sa 65 na 67 godina.

Mirovinsku reformu, koja se smatra najvažnijim testom u petogodišnjem mandatu francuskog predsjednika, kritizirala je i oporba.

Ustavno vijeće je "ispunilo čisto pravosudnu ulogu što nas ne sprječava da nastavimo kritizirati reformu koliko nepravednu toliko neučinkovitu", rekla je predsjednica Socijalističke stranke Martine Aubry.(hina/metro-portal)

10.11.2010. 09:55:14
http://metro-portal.hr/strajkovi-nisu-urodili-plodom-sarkozy-potpisao-mirovinski-zakon/50980/