« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
FOREVER YOUNG

Dugovječnost - evo što vam je neće osigurati

Nacionalnost, mjesto rođenja, dugovječnost roditelja, bilje i malo stresa nisu čimbenici koji će vam produljiti život

Dugovječnost - evo što vam je neće osigurati
Dugovječnost - evo što vam je neće osigurati (Shutterstock)
Više o

dugovječnost

,

dug život

,

eliksir

Dugovječnost je predmet zanimanja mnogih znanstvenika kao i običnog puka. O eliksirima života su ispisane stranice i stranice teksta, obavljena su brojna istraživanja i razna svjedočanstva. Mali dio toga možete saznati u nekoliko naših članaka:

>> Aminokiseline su eliksir života?

>> Čaj bi mogao biti eliksir za dug život

>> Vegeterijanska prehrana je ključ dugog života

Samo je na vama hoćete li vjerovati tvrdnjama stručnjaka o tome što produljuje život. U nastavku pak možete saznati što uopće nema ulogu u dodavanju godina a mislilo se da ima:

Dob vaših roditelja - nemojte računati s tim da ćete živjeti dugo jer je to slučaj s vašim roditeljima, naročito ako pušite, imate visoku razinu kolesterola i vodite sjedeći način života (to su sve čimbenici koji skraćuju život). Životni stil može nadjačati genetiku.

Manje stresnih situacija ne produljuje život - ključ je u tome kako se nosite i suočavate sa najstresnijim događajima u životu, a ne u tome koliko je takvih događaja.

Nacionalnost i geografija - 'japanska dugovječnost' (neki je nazivaju i 'francuskim paradoksom') više ovisi o životnom stilu i prehrani nego o činjenici da su Japanci rođeni u Japanu ili da je netko rođen tamo gdje je rođen. Dobra vijest u čitavoj toj priči je sljedeća: Svatko od nas može prijeći na mediteransku prehranu ili prehranu karakterističnu za Okinawu; svatko od nas može jesti manje, a vježbati više.

Društveni i ekonomski status - prema nizu istraživanja čini se da je za dug život važnija razina obrazovanja od imovinskog stanja ili društvenog statusa.

Bilje, trave, nadomjesci u prehrani - istina, vitamini poboljšavaju obrambene sustave zdravlja čovjeka, ali ne postoji čudotvorni nadomjestak ili koktel hranjivih tvari koji može vratiti sat unatrag i pomladiti vas.

14.10.2010. 21:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh