« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
DRAGOCJENA TEKUĆINA

Čaj bi mogao biti eliksir za dug život

Želite li živjeti duže, jednostavno pijte što više čaja. Ukusni, niskokalorični napitak bogat antioksidansima trebao bi stajati "rame uz rame" sa vodom

(Shutterstock)
Više o

zdravlje

,

čaj

,

eliksir života

Prema pisanju magazina "Journal od American Medical Association", ljubitelji čaja imaju manje šanse da obole od bilo koje vrste kardiovaskularnih bolesti. Postoje jasni dokazi da je ova tekućina korisna i u borbi protiv raka, a igra i važnu ulogu u poboljšanju crijevne mikroflore.

Čaj sa svojim sastojcima dobar je i protiv dijabetesa, a štiti mozak od slobodnih radikala. Aminokiselina teanin, koja se nalazi skoro isključivo u čaju, stimulira proizvodnju alfa-valova u mozgu i povećava osjećaj ugode.

Čaj povećava nivo neurotransmitera dopamina, što pogoduje boljoj koncentraciji i lakšem učenju. Od svih vrsta čaja najkorisniji je zeleni. Naučnici su otkrili da on štiti od Alzheimerove bolesti i drugih vrsta mentalne degeneracije jer sadrži antioksidanse i štiti od upala.

Element katehin posebno je koristan za mozak, a u zelenom čaju ga ima četiri puta više nego u crnom. Katehin se najbolje apsorbira u krvi kada mu se doda limunska kiselina, tako da za najbolje efekte trebate iscijediti jedan limun u šalicu zelenog čaja.
12.06.2010. 13:53:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh