« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 3 mjeseca
ZAPAMTITE

Što sve ima rok trajanja koji stalno zaboravljamo

Rok trajanja nije stvar koja je ograničena na namirnice, već i svakodnevni uporabni predmeti ne mogu trajati vječno, štoviše, neke treba mijenjati prilično često

Svake godine nova četka, kažu stručnjaci
Svake godine nova četka, kažu stručnjaci (Arhiva)
Više o

grudnjak

,

toaletna voda

,

rok trajanja

,

ručnik

,

jastuk

,

četka za kosu

Rok trajanja često vežemo samo za namirnice i pažljivo gledamo kako se ne bi otrovali, no jednaku štetu za zdravlje mogu nam napraviti i svakodnevni uporabni predmeti koje koristimo niti ne razmišljajući o tome.

Sigurno ćete pripaziti na četkicu za zube, no hoćete li i na ove stvari?

Četka za kosu - trebate ih čistiti jednom tjedno i mijenjati jednom godišnje.

Duda varalica - od lateksa se moraju zamijeniti svakih dva do pet tjedana, bez obzira na njihov izgled i koliko ih koristite. Velika je mogućnost da će se pojaviti mala rupica koju nećete primijetiti, a pogoduje nastanku mikroba.

Grudnjak - čim izgubi oblik, elastičnost, postane premali ili preveliki, bacite ga bez žaljenja. Godina do dvije njegov je rok trajanja.

Jastuk - nakon nekog vremana, sve vrste jastuka postaju dom grinjama te mogu uzrokovati i bolove u vratu jer neizbježno gube oblik. Preporuka je mijenjanje svake dvije do tri godine.

Papuče - savršeno su okruženje za širenje gljivičnih infekcija. Perite ih što je češće moguće, a trebali bi ih mijenjati svakih šest mjeseci.

Parfem - ako sadrži esencijalna ulja potrajat će tri godine neotvoren, a dvije godine nakon otvaranja.

Ručnik - mokri ručnici poguduju razvoju raznih bakterija. I često pranje ne može riješiti taj problem, pa kad osjetite da smrde nakon pranja, vrijeme je za promjenu.

Spužva za kupanje ili tuširanje - gljivice i plijesni nastanjuju se u njima nakon dva tjedna. Ako su od prirodnih materijala, možete ih prokuhati u kipućoj vodi kako bi ubili sve bakterije.

Sredstva za dezinfekciju - gube svoju učinkovitost nakon tri mjeseca.

Tenisice za trčanje - preporuka je da ih promijenite nakon godine dana ili nakon što u njima prijeđete 400 do 500 kilometara jer gube elastičnost i možete imati problema sa zglobovima.

05.01.2017. 13:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh