Metro-portal.hr

objavljeno 05.01.2017. 13:02:00
ZAPAMTITE

Što sve ima rok trajanja koji stalno zaboravljamo

Rok trajanja nije stvar koja je ograničena na namirnice, već i svakodnevni uporabni predmeti ne mogu trajati vječno, štoviše, neke treba mijenjati prilično često

Svake godine nova četka, kažu stručnjaci
Svake godine nova četka, kažu stručnjaci (Arhiva)

Rok trajanja često vežemo samo za namirnice i pažljivo gledamo kako se ne bi otrovali, no jednaku štetu za zdravlje mogu nam napraviti i svakodnevni uporabni predmeti koje koristimo niti ne razmišljajući o tome.

Sigurno ćete pripaziti na četkicu za zube, no hoćete li i na ove stvari?

Četka za kosu - trebate ih čistiti jednom tjedno i mijenjati jednom godišnje.

Duda varalica - od lateksa se moraju zamijeniti svakih dva do pet tjedana, bez obzira na njihov izgled i koliko ih koristite. Velika je mogućnost da će se pojaviti mala rupica koju nećete primijetiti, a pogoduje nastanku mikroba.

Grudnjak - čim izgubi oblik, elastičnost, postane premali ili preveliki, bacite ga bez žaljenja. Godina do dvije njegov je rok trajanja.

Jastuk - nakon nekog vremana, sve vrste jastuka postaju dom grinjama te mogu uzrokovati i bolove u vratu jer neizbježno gube oblik. Preporuka je mijenjanje svake dvije do tri godine.

Papuče - savršeno su okruženje za širenje gljivičnih infekcija. Perite ih što je češće moguće, a trebali bi ih mijenjati svakih šest mjeseci.

Parfem - ako sadrži esencijalna ulja potrajat će tri godine neotvoren, a dvije godine nakon otvaranja.

Ručnik - mokri ručnici poguduju razvoju raznih bakterija. I često pranje ne može riješiti taj problem, pa kad osjetite da smrde nakon pranja, vrijeme je za promjenu.

Spužva za kupanje ili tuširanje - gljivice i plijesni nastanjuju se u njima nakon dva tjedna. Ako su od prirodnih materijala, možete ih prokuhati u kipućoj vodi kako bi ubili sve bakterije.

Sredstva za dezinfekciju - gube svoju učinkovitost nakon tri mjeseca.

Tenisice za trčanje - preporuka je da ih promijenite nakon godine dana ili nakon što u njima prijeđete 400 do 500 kilometara jer gube elastičnost i možete imati problema sa zglobovima.

05.01.2017. 13:02:00
http://metro-portal.hr/sto-sve-ima-rok-trajanja-koji-stalno-zaboravljamo/102324/