« Život
objavljeno prije 8 godina i 11 mjeseci
WOW!

Što se događa u tijelu kad spavamo?

U tim se satima u našim tijelima događaju čudesne stvari kojih nismo niti svjesni, no ključne su kako za fizičko, tako i za fizičko zdravlje

San je nužan za zdravlje
San je nužan za zdravlje (Shutterstock)
Više o

spavanje

,

mršavljenje

,

san

,

hormoni

,

tijelo

,

regeneracija

Spavanje je magičan dio dana, iako mislimo da ćemo potrošiti gotovo trećinu života na nešto nepotrebno. U tim se satima u našim tijelima događaju čudesne stvari kojih nismo niti svjesni, no ključne su kako za fizičko, tako i za fizičko zdravlje.

Svi smo barem jednom u životu osjetili paralizu sna, onaj nezgodan osjećaj kad niste ni budni, ali ni ne sanjate više, a ne možete se pomaknuti. Da, u tim je trenucima naše tijelo paralizirano jer mozak tako želi u dubljim fazama sna.

>> Koliko zapravo trebamo spavati >>

Uz to, iskusili ste i osjećaj padanja - ništa čudno, kad tonemo u san funkcije tijela se usporavaju, pa ponekad mozak zaključi da nismo to dovoljno dobro napravili i šalje signal za buđenje.

Noć je prilično turbulentna

Mozak je tijekom noći izuzetno aktivan, gotovo više nego u budnom stanju, jer mora napraviti analizu svega što je tijekom dana ušlo u njega, izgraditi i spremiti sjećanja, isprazniti se za nove doživljaje, a uz sve to izbaciti toksine iz sebe i poboljšati razinu proteina koja mu je potrebna kako bi se zaštitio od degenerativnih bolesti.

Djeca tijekom noći luče hormone rasta, po onoj staroj - spavaj da bi brže narastao, a i odrasli regeneriraju tkivo. Naravno, i odrasli će narasti koji milimetar jer će se kralježnica opustiti.

>> Zašto treba spavati gol >>

Vjerovali ili ne, upravo će nam spavanje pomoći da smršavimo, jer se tijekom spavanja odigravaju procesi izbacivanja nepotrebnih tvari iz tijela - upravo zato je potrebno dovoljno spavati kako taj proces ne bi prekinuli. Poznato je da manjak sna utječe negativno na liniju, stoga - naspavajte se dobro svake noći.

Dobar san = dobro raspoloženje

Tijekom noći radimo još i razne druge stvari - škripimo zubima, primjerice, najviše zbog stresa, najviše smo seksualno uzbuđeni (mokri snovi, zvuči poznato?), neki glasno govore i ne sjećaju se ničega, a oči se pomiču u svim smjerovima ne samo kad sanjamo, nego i između snova zbog pojačane aktivnosti mozga.

>> Najzdravije je spavati na desnom boku >>

I da, sanjamo pet do sedam snova apsolutno svake noći - sjećali se mi njih ujutro ili ne. Stoga, ako se probudite umorni ... sjetite se što ste sve morali napraviti dok spavate.

22.05.2015. 21:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh