« Život
objavljeno prije 9 godina
PRIJATELJI

Psi i ljudi se druže gotovo 40 tisuća godina?

Rezultati DNK istraživanja nude nam dokaze prema kojima sibirski haskiji što ih danas vidite na ulicama imaju zajedničko podrijetlo s tajmirskim vukovima koji su tumarali Sibirom prije 35 tisuća godina

Psi su pripitomljeni puno ranije?
Psi su pripitomljeni puno ranije? (Arhiva)
Više o

psi

,

pas

,

ljudi

,

pripitomljavanje pasa

Psi su možda bili pripitomljeni mnogo ranije nego što se mislilo, a ranije procjene utemeljene na istraživanju genoma sugerirale su da su se preci suvremenih pasa razvili iz vukova najranije prije 16 tisuća godina, a nakon posljednjeg ledenog doba.

Znanstvenici su nedavno na Tajmirskom poluotoku u Sibiru pronašli kost vuka i radiokarbonskim datiranjem utvrdili da je stara 35 tisuća godina. DNK istraživanjem utvrđeno je da suvremeni sibirski psi imaju vrlo velik broj zajedničkih gena s tajmirskim vukom.

Rezultati DNK istraživanja nude nam dokaze prema kojima sibirski haskiji što ih danas vidite na ulicama imaju zajedničko podrijetlo s tajmirskim vukovima koji su tumarali Sibirom prije 35 tisuća godina, rekao je Pontus Skoglund s Harvarda, vodeći autor studije objavljene u časopisu Current Biology.

Znanstvenici su zaključili da su se psi i vukovi razdvojili od zajedničkog pretka prije najmanje 27 tisuća, a možda i prije 40 tisuća godina.

Iako razdvajanje nije isto što i pripitomljavanje, ta pretpostavka otvara mogućnost da se ovo potonje dogodilo mnogo ranije nego što mislimo, rekao je Skoglund.

23.05.2015. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh