« Život
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
OGLEDALO OSOBNOSTI

Što položaj u kojem spavamo otkriva o našem karakteru?

Položaj u kojem najčešće spavamo otkirva kakvi smo, saznajte koji položaj je najbolji za kralježnicu

Spavanje
Spavanje (Shutterstock)
Više o

spavanje

,

osobnost

,

položaj spavanja

,

kralježnica

Spavate li radije na trbuhu ili na leđima? Izbjegavate li ili tražite kontakt s partnerom? Američki psihijatar Samuel Dunkell tvrdi da položaj u kojem spavamo puno govori o našoj osobnosti.

Spavanje na trbuhu - na trbuhu spavaju perfekcionisti, ponašanje tih osoba je uračunljivo, ne dopuštaju drugima da se miješaju u njihove poslove, nerado gube kontrolu.

Spavanje na leđima - na leđima spavaju samouvjerene osobe koje su znatiželjne i otvorene prema svijetu i okolini. Željne su pažnje i često pomalo razmažene. Ukoliko spavate s raširenim rukama i nogama, poručujete da ste nepobjedivi.

Spavanje na boku - tipično za uravnotežene ljude koji su uvijek spremni za nove aktivnosti, zabavu i britke rasprave. Osobe koje spavaju na boku su spontane i fleksibilne, ambiciozno slijede svoje ciljeve.

Žlica - partneri u ovom položaju leže na boku, zagrljeni su i traže bliskost. Muškarci pritom pokazuju zaštitnički instinkt, dok žene poručuju da su snažne. Položaj je tipičan za zaljubljene i bliske parove.

Najbolji položaj za tijelo

Znanstvenici sa Sveučilišta Cleveland upozoravaju da nije svejedno u kojem položaju spavamo. Naime, pogrešnim držanjem u snu možemo dugoročno oštetiti kralježnicu, pri čemu kao posebno štetno izdvajaju spavanje na trbuhu i leđima.

Za kralježnicu je najbolje spavanje na boku. Pritom je važna stabilnost, odnosno pravilan jastuk koji jamči ravan vrat i tako štiti vratne kralješke. Kako bismo dodatno smanjili teret na kralježnicu, preporučuje se spavati s lagano savinutim rukama i koljenima. Također, korisno je između koljena držati manji jastuk.

21.03.2011. 12:51:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    la
    21.03.2011. 19:08
    A što ako spavamo u svim tim položajima? Onda vjerovatno nismo normalni...
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh