« Život
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
MOTIVACIJSKO PISMO

Kako napisati molbu za posao?

Iako se podrazumijeva da molba mora biti uredna i pregledna, velik broj kandidata "pada" upravo na tim elementima

Životopis
Životopis (Free Digital Photos)
Više o

posao

,

životopis

,

traženje posla

,

molba za posao

,

motivacijsko pismo

Uz dobar životopis prijavi za posao svakako treba priložiti pisanu molbu ili motivacijsko pismo. Pritom mnogi kandidati u molbi ponavljaju ono što su već u životopisu napisali u obliku natuknica čime zasigurno ne povećavaju svoj status kod potencijalnoga poslodavca. Kako napisati dobru molbu i na što posebno valja obratiti pozornost?

Izgled

Prvi dojam je izrazito važan. Poslodavci uglavnom nemaju vremena pa prijave prvo selektiraju upravo prema izgledu. Najbolje je stoga koristiti bijeli papir, jasnu strukturu i dobro čitljiv font na računalu (koji je jednak fontu u životopisu). Iako se navedeno podrazumijeva, mnogi kandidati i dalje koriste papire s kockicama ili crtama, pišu rukom pa čak i presavijaju molbe po nekoliko puta kako bi stale u male omotnice.

Adresu i svoje kontakt podatke istaknite na vidljivom mjestu, odmah na vrhu molbe (desni gornji kut). Na molbi također treba pisati datum i predmet (čemu služi) te kome je namijenjena. Ukoliko imate više papira (na primjer preslike svjedodžbi, diploma,...) koristite mapu, pojedini papiri trebaju izgledati uredno (bez savijenih kutova i mrlja), a mape svakako šaljite u velikoj A4 omotnici na kojoj još jednom istaknite svoju adresu.

Motivacija

Izbjegavajte fraze odmah na početku teksta. Poslodavac će u nedostatku vremena vjerojatno prestati čitati ako ga ne zainteresirate za sebe u prvih nekoliko rečenica. Prvi odlomak stoga odmah iskoristite kako biste istaknuli svoju motivaciju za radno mjesto. Zašto vam je poduzeće zanimljivo? Zašto želite upravo to radno mjesto? Zašto ste se prijavili? Povežite djelatnost poduzeća sa svojim interesima i znanjima. Prvi odlomak svakako prilagodite poduzeću kojem šaljete molbu. Kako nije nimalo lako sažeti ovaj prvi ključni dio, pišite ga polako i promišljeno.

Središnji dio

Ako je molba uredna i pregledna, a početak zanimljiv, vjerojatnost da će poslodavac pročitati ostatak teksta je vrlo velika. U središnjem dijelu stoga predstavite sebe u najboljem svjetlu. Istaknite svoja znanja i iskustvo te osobne vještine. Navedite škole koje ste završili i projekte na kojima ste radili, ali ne i sve što ste u životu naučili i radili. Istaknite obrazovanje i iskustvo koje je važno za posao za koji se natječete, možete navesti i nagrade ili preporuke koje ste dobili. Izbjegavajte nabrajanje (za to služi životopis), ključne točke povežite sa željenim radnim mjestom.

Pravopis i fraze

Molba ne smije biti duža od jedne stranice. Koristite jasne rečenice, izbjegavajte fraze. Prilagodite stil pisanja (na primjer marketinške agencije će cijeniti slobodniji stil dok banke preferiraju nešto formalniji tekst). Koristite vokabular koji će vam biti potreban na radnom mjestu kako biste poslodavcu pokazali da razumijete određene pojmove. Kod pravopisa ne možete biti dovoljno oprezni. Nije dovoljno molbu pročitati jednom, nego barem pet puta, koristite odgovarajuće alate na računalu i internetu, zamolite prijatelja da pročita molbu i ukaže na eventualne nedostatke. Kandidati u posljednje vrijeme često nabrajaju sve osobine koje im padaju na pamet, od komunikativan do odgovoran, što je pogrešno (zamislite da vama stigne 100 prijava, a svaki kandidat je odgovoran, komunikativan, samoinicijativan, marljiv.....). Izdvojite samo 3-4 ključne i istinite osobine.

>>Top 10 izlizanih fraza u životopisima prema LinkedInu

Zaključak

U posljednjem dijelu zamolite poslodavca za razgovor za posao. U jednoj rečenici navedite kako možete pridonijeti uspjehu poduzeća te istaknite svoju dostupnost i spremnost da svoje vještine stavite na raspolaganje poduzeću. Svakako se vlastoručno potpišite.

Pitanja

Pročitajte još jednom cijeli tekst. Dobra molba daje odgovore na sljedeća pitanja:
1. Zašto se javljate?
2. Zašto vas upravo to radno mjesto zanima?
3. Zašto ste kvalificirani za radno mjesto?
4. Zašto baš vi možete pomoći poduzeću?

22.03.2011. 11:23:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh