« Život
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
PSIHOLOGIJA

Bolje biti nezaposlen nego imati loš posao

Australci su otkrili da su nezaposleni u boljem psihičkom stanju od osoba koje imaju loš posao

Budućnost
Budućnost (Free Digital Photos)
Više o

posao

,

nezaposlenost

Nezaposleni su sretniji od osoba koje rade u lošim uvjetima, pokazuje australska studija. Loš posao negativno se odražava na psihu, a nezadovoljni radnici u lošijem su duševnom stanju od nezaposlenih, napisali su znanstvenici sa Sveučilišta Canberra u časopisu "Occupational and Environmental Health".

Istraživanje je provedeno na uzorku od 7000 odraslih iz različitih životnih uvjeta, a njihovo stanje pratilo se kroz sedam godina. Znanstvenici su u tom razdoblju uspoređivali psihičko stanje ispitanika s njihovom poslovnom situacijom i uvjetima na radnom mjestu poput plaće, sigurnosti, zahtjeva i podrške kolega.

Rezultati pokazuju da su nezaposleni općenito u lošijem mentalnom stanju od zaposlenih. Međutim, detaljnijom analizom utvrđeno je da zadovoljstvo zaposlenih snažno ovisi o kvaliteti posla. Tako su nezaposleni koji su pronašli loš posao dodatno psihički padali te se čak osjećali gore nego za vrijeme nezaposlenosti.

"U društvu postoji nepisano pravilo koje kaže da je najvažnije raditi, neovisno o kvaliteti posla. Smatra se da je bilo kakav posao bolji od nezaposlenosti jer povećava ekonomsko i osobno blagostanje. Zaboravlja se na važnost psihosocijalnih karakteristika posla koje bi trebale imati veću ulogu u planiranju i provođenju socijalne politike i politike zapošljavanja", napisali su znanstvenici u zaključku.

Australci u istraživanju pretpostavljaju da i nezaposleni raspolažu s određenim dohotkom (socijalnom pomoći) od kojeg mogu solidno živjeti što u Hrvatskoj nije slučaj. 

21.03.2011. 09:28:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh