« Seks
objavljeno prije 4 godine i 7 mjeseci
UPS!

Što napraviti kada vam pukne kondom?

Iako vjerojatno neće doći do velikih problema, bitno je osigurati da nije došlo do prijenosa bolesti ili trudnoće

A što kad pukne?
A što kad pukne? (Arhiva)
Više o

kondom

,

pucanje kondoma

Neželjena trudnoća i spolno prenosive bolesti rizici su koje prihvaćaju sve seksualno aktivne osobe, a moguće ih je značajno smanjiti uz odgovarajući zaštitu. Kondomi se ističu kao jedno od najjednostavnijih rješenja koje štiti od oba problema pa im se mnogi okreću. 

Međutim, prava se panika javlja ako kondom pukne usred seksualnog odnosa: što onda?Odgovor donosi časopis Tonic u intervjuu s liječnicom i profesoricom Christianne Brennan.

Pucanje kondoma usporedila je s manjim kvarovima automobila i objasnila da iako vjerojatno neće doći do velikih problema, bitno je osigurati da nije došlo do prijenosa bolesti ili trudnoće. 

"Na trudnoću i virus HIV-a potrebno je reagirati unutar 72 sata", tvrdi liječnica. Unutar tog vremenskog okvira dozovoljen je plan B odnosno pilula za dan poslije ili profilaksu kako bi se spriječila zarazava HIV-om.

Iako osobe koje zatrudne imaju opciju abortusa, taj postupak može uzrokovati velike psihičke tegobe u suprotnosti s uzimanjem plan B pilule. 

Brennan tvrdi da je transmisija HIV-a veliki rizik nakon 72 sata, ako osoba koja ga prenosi ne uzima terapiju. 

Strah od mikroruptura na kondomu odnosno minijaturnih rupica kroz koje virusi mogu proći nije opravdan. Brennan dodaje da "za HIV infekciju potrebna je veća količina zaraženog sekreta, ali kondomi nas ne štite u potpunosti."

Bilo da koristite kondom ili ne, liječnica naglašava da je higijena iznimno važna te da bi trebalo  mokriti nakon seksualnog iskustva: "Pomokrite se kako bi očistili mokraćnu cijev i otvorili je te na taj način spriječili infekcije mokraćnih puteva."

01.09.2019. 21:43:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    02.09.2019. 09:57
    onda moze bit svasta beba na putu haha
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh