« Seks
objavljeno prije 4 godine i 7 mjeseci
MA DA?

Seks je stvarni smisao života?

Deks dovodi do povećanog blagostanja i zadovoljstva u svim područjima života, i to već sljedeći dan...

Možda pretjerano?
Možda pretjerano? (Arhiva)
Više o

seks

,

smisao života

Seks je sjajna stvar, no koliko je važna njegova uloga u životu? Ako spadate u umjerenjake, vjerojatno ćete pokušati dati "logičan odgovor" i reći da nije nevažan, no zapravo ćete grdno pogriješiti jer je - neophodan!

Nedavna studija Todd B. Kashdana i kolega sa Sveučilišta George Mason zatražila je od sudionika da odgovore na niz pitanja koja se odnose na njihovo zadovoljstvo životom i učestalost, intimnost i užitak zbog seksualne aktivnosti. Zadovoljstvo životom mjereno je s nekoliko parametara, uključujući raspoloženje i smatraju li svoj život značajnim.

Ispitanici, 152 odrasle osobe koje su većinom bile žene, su upitani da popunjavaju demografska izvješća koja su uključivala jesu li u vezama i informacije o dužini i bliskosti tih veza. Tada su ih zamolili da svake večeri ispune online obrazac, kako im je smisleno bio dan i jesu li se upuštali u seksualne aktivnosti.

Od njih je zatraženo da ocjenjuju tu aktivnost u smislu užitka i intimnosti na standardiziranoj skali.

Pitanje koje su koristili kako bi utvrdili bilo je "koliko smatrate da je vaš život danas imao smisla i značaja"? Za ovu frazu koja se pojavljuje i na drugim testovima misli se da je dobro mjerilo smatraju li ljudi svoj život smislenim ili ne.

Analiza je pokazala da seks dovodi do povećanog blagostanja i zadovoljstva, u svim područjima života, sljedeći dan. Dok je utvrđeno da seks utječe na zadovoljstvo sljedeći dan, nije utvrđeno da zadovoljstvo utječe na seks. 

Zanimljivo je i da izgleda da za zadovoljstvo nije bilo bitno jeste li u vezi, braku, imate li stalnog partnera/icu ili je to bio seks na jednu noć. U svim slučajevima, značaj je tu.

31.08.2019. 21:41:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    01.09.2019. 09:17
    bez sexa ne valja ništa
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh