Što možete jesti nakon isteka roka trajanja
Oznaka "Najbolje upotrijebiti do" označava prijedlog proizvođača do kojega datuma hrana zadržava visoku kvalitetu, ali sigurna je za konzumaciju i nakon toga
Svake godine polovica proizvedene hrane se baci, što iznosi od 1,2 do dvije milijarde tona. Potaknut tom činjenicom britanski poduzetnik Dan Cluderay u tome je vidio odličnu priliku za posao. Pokrenuo je Approved Food, internetsku stranicu na kojoj prodaju hranu koja je još uvijek jestiva, ali joj je prošao rok trajanja.
Namirnice koje su sigurne i nakon isteka roka trajanja:
Čips - sol koju sadrži produljuje vijek trajanja.
Čokolada - šećer koji sadrži produljuje vijek trajanja.
Jaja - valjanost jaja možete provjeriti u vodi. Ako jaje potone, jestivo je, ali ako pluta vjerojatno je pokvareno i nemojte ga jesti
Jogurt - ponekad može trajati do šest tjedana nakon isteka roka trajanja, no svakako budite oprezni
Kečap - umaci poput kečapa ponekad mogu trajati do godinu dana ako ih se čuva na hladnom i suhom mjestu.
Kruh - može trajati do nekoliko dana, a omekšat će ako ga zagrijete u mikrovalnoj pećnici. Važno je samo da nema plijesni.
Mlijeko - sve dok se nema neugodan miris može se piti.
Riža - može trajati mjesecima nakon isteka roka.
Tvrdi sir - ovi sirevi traju dulje od mekih kao što su brie i camembert.
Voće i povrće - ako nema plijesni i voće ili povrće nije kašasto, onda se može jesti.
Novi komentar