« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 9 godina i 3 mjeseca
MLJAC!

Što se jede u veljači?

Treba jesti sezonsko povrće zbog toga što je puno vitamina i rijetkih minerala koje je teško dobiti u drugoj hrani u prirodnom obliku

Brokula je samo jedna od biljaka koju je dobro jesti u veljači
Brokula je samo jedna od biljaka koju je dobro jesti u veljači (Arhiva)
Više o

zdrava hrana

,

cikla

,

brokula

,

šparoge

,

rukola

,

veljača

,

zimska hrana

Osnova zdrave prehrane su sezonski svježi plodovi koji rastu u prirodnim uvjetima u određenom dobu godine, jer se u tom slučaju konzumiraju upravo u trenutku kad su najzdraviji. 

Veljača, ma kako sumanuta bila vremenski, ipak ima neke plodove koji su upravo tijekom tog mjeseca najbolji za konzumaciju, pa evo malo inspiracije ako idete na tržnicu kupiti štogod svježe.

U veljači stižu prve šparoge, sjajan izvor selenija, cinka, magnezija i cinka, bogate dijetnim vlaknima, vitaminima A, C, E i K, kao i kompleksima vitamina B i D. Uz sve to, šparoge sadrže i mangan i kalij. Načina pripreme ima bezbroj, od priloga, salata, juha pa sve do grickanja između obroka.

Rukola raste stvarno posvuda i obilno je napunjena vitaminima A, C i K, kalcijem, vitaminima B kompleksa, fosforom, manganom, kalijem, željezom, kalcijem i folnom kiselinom. Najčešće se koristi kao salata, a pokušajte je, onako svježu, staviti na svježe ispečenu pizzu, nećete požaliti!

Brokule također ima napretek, a lakše je izostaviti važne sastojke koje nema nego nabrojati one koje ima. Između ostalog, ima tiamina, riboflavina, selenije, vitamina A, C, E, K i B6, kao i folne kiseline. Priprema se kao složenac, s tjesteninom ili kao juha.

Cikla je prebogata magnezijem, željezom i vitaminom C, a u njoj se nalazi i dosta folne kiseline, mangana, kalija, magnezija i željeza. Bilo koje jelo s mlincima nemoguće je zamisliti bez cikle, no može biti i prilog, sok ili juha.

14.02.2015. 15:12:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh