« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 5 mjeseci
ZAPAMTITE!

Što jesti za snižavanje kolesterola?

Višak kolesterola sigurno nije dobra stvar za vas, stoga se okrenite zdravoj prehrani i problema neće biti

Ovako započnite dan
Ovako započnite dan (Arhiva)
Više o

hrana

,

zdrava hrana

,

kolesterol

Visok kolesterol jedan je od svakodnevnih problema većine ljudi iz ovih krajeva, naročito Slavonije i Baranje gdje su očito zalogaji preveliki, a ujedno i ne baš pretjerano zdravi.

Ako se borite s visokim kolesterolom, niste jedini. Nažalost, ako ga se ne liječi, on može dovesti do ozbiljnih srčanih problema, moždanog udara i rane smrti.

No, srećom, možete si pomoći i ovim prehrambenim navikama sniziti kolesterol.

Doručak uz zobenu kašu - ako želite zdraviji početak dana, doručkujte zobenu kašu. "Beta-glukan je topivo vlakno koje se nalazi u zobenoj kaši i pomaže sniziti kolesterol i da se dulje osjećamo siti", kaže nutricionistica Kristen Fleming.

>> Povišeni kolesterol opasan je i za mlade osobe >>

Okrenite se biljnim izvorima proteina - ako vam se prehrana inače temelji većinom na mesu, dobro bi bilo da u nju uključite više biljnih izvora proteina. "Vegetarijanstvo ne samo da pomaže pri mršavljenju nego snižava i kolesterol. Samim time rizik od visokog tlaka i srčanih bolesti značajno se može smanjiti", kaže Fleming.

Povećajte unos nezasićenih masti - i dok zasićene masti povećavaju kolesterol, one nezasićene rade suprotno. "Nezasićene masti su korisne jer snižavaju kolesterol i tlak, a i dalje tijelu daju energiju", kaže Fleming i dodajte kako se one nalaze u ribi poput lososa i tune, zatim bademima i orasima te biljnim uljima poput suncokretovog, maslinovog, kukuruznog i orahovog.

>> Kako lako smanjiti razinu kolesterola u krvi >>

Povećajte unos vlakana - ne samo da ste od vlakana siti nego ona i snižavaju kolesterol. "Vlakna u cjelovitim žitaricama, mahunarkama, sjemenkama, orašastim plodovima i povrću poznata su po tome da snižavaju kolesterol i da bi trebala biti dio svačije prehrane. Generalno, u prehranu želite uključiti što više vlakana. Ona topica posebno su dobra jer se na njih veže kolesterol te tako sprječavaju da ga tijelo apsorbira", kaže nutricionistica Eleana Kaidanian.

>> Nezdravi muškarci žive 10 godina kraće >>

Probajte isprekidani post - ako imate visok kolesterol, isprekidani post mogao bi biti najbrži način za snižavanje istog. "Istraživanja pokazuju da bi isprekidani post mogao biti dobra strategija za snižavanje lošeg kolesterola i podizanje dobrog kolesterola", kaže nutricionistica Dawn Jackson Blatner. Ako se želite okušati u ovom, ona napominje i da je model 16-8, u kojem osam sati jedete i pijete samo vodu, a 16 sati postite, najodrživiji za većinu ljudi, piše Eat this.

22.10.2021. 08:50:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    22.10.2021. 08:58
    najvaznije lagana hrana povrće smoothie
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh