« Život
objavljeno prije 1 mjesec i 7 dana
EH, DA...

Što je shokuiku filozofija i zašto bi je trebali slijediti

Prema podacima UNICEF-a, Japan se ističe kao zemlja u kojoj je tek jedno od petero djece pretilo. Ovo impresivno postignuće djelomično se pripisuje japanskom pristupu prehrani koji se fokusira na zdrave i nutritivno bogate obroke

Jednostavno i učinkovito
Jednostavno i učinkovito (Arhiva)
Više o

Japan

,

prehrana

,

shokuiku filozofija

U Japanu shokuiku filozofija nije samo koncept zdravlja i prehrane, već duboko ukorijenjena kulturna praksa koja oblikuje način na koji roditelji hrane svoju djecu. Ovakav pristup prehrani, koji kombinira pažljivo odabrane namirnice i edukaciju o zdravim navikama, duboko utječe na zdravlje japanske djece, čineći ih jednom od najzdravijih populacija na svijetu.

U čemu je trik?

Japanski liječnik i farmaceut, Sagen Ishizuka, proširio je pojam "shokuiku" ističući njegovu važnost u prehrani djece. Riječ "shokuiku" nastala je od japanskih riječi za "rasti" i "jesti", a podrazumijeva aktivno učenje djece o podrijetlu hrane, njenom utjecaju na tijelo i um te pravilnom odabiru hrane. Ova je filozofija postala sastavni dio japanske kulture i pridonijela zdravom životu japanske djece.

Roditelji u Japanu primjenjuju četiri ključna pravila u prehrani svoje djece kako bi osigurali njihovo zdravlje.

Prvo pravilo je da praksa "shokuiku" počinje vrlo rano u životu djece. To uključuje obroke koji se sastoje od riže, miso juhe, proteinskih jela i povrća. Djecu se od malih nogu uči o važnosti zdrave prehrane kroz aktivnosti poput branja povrća za ručak u vrtićima i učenja o farmama u osnovnim školama.Drugo pravilo je promicanje zdrave prehrane kroz ručkove ili međuobroke u kutijama za van, koji su pažljivo pripremljeni i sadrže nutritivno bogate sastojke. Ove kutije za van ne samo da pružaju hranjive obroke, već potiču djecu da probaju raznovrsnu hranu i razgovaraju o njoj sa svojim vršnjacima.

Treće pravilo je pripremanje hranjivih obroka u serijama, što olakšava svakodnevno kuhanje i omogućuje konzumaciju nutritivno bogatih namirnica. Na taj način djeca dobivaju dosljedne porcije povrća, voća i drugih važnih nutrijenata.

Na kraju, četvrto pravilo je da gazirana pića zamijenite vodom i čajem. Ovi napici ne samo da hidratiziraju, već također osiguravaju korisne minerale i hranjive tvari dok pomažu u kontroli unosa kalorija.

Ovakav pristup prehrani ne samo da osigurava da su japanska djeca zdrava, već ih uči i zdravim navikama za budućnost, što ih čini jednom od najzdravijih populacija na svijetu

15.05.2024. 18:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh