« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 mjesec i 8 dana
SAVJETI

Što je dobro jesti prije treninga?

Trening može biti naporan i zato je važno dobro pripremiti tijelo. Upravo zato treba paziti na hranu, ali i tekućinu koja se u organizam unosi prije samog vježbanja

Trening je obično težak...
Trening je obično težak... (Arhiva)
Više o

hrana

,

doručak

,

trening

Trening je često težak i naporan, pa treba pravilno odlučiti što jesti prije njega. Potrebno je pripaziti jedete i kako, a i količina ima veze. 

Koja je uloga obroka prije treninga?

Osim očite uloge da ne pregladnite usred treninga, obrok prije bilo koje sportske aktivnosti ima još jednu ulogu za organizam.

U svrhu sprječavanja neugodnih situacija zbog gubitka energije i tekućine koje mogu dovesti do umora, gubitka koncentracije, nervoze, slabijih sportskih izvedbi, ali i do ozljede, tijelu je potrebno osigurati odgovarajuće hranjive obroke prije treninga, ali i u pravo vrijeme.

Sama količina i sastav obroka razlikuju obzirom na dob, spol, tjelesnu masu i vrstu same aktivnosti.

Obrok prije treninga ima veliku ulogu u samom organizmu te je ključan za njegovu funkciju.

Obrok prije aktivnosti ima nekoliko svrha: nastavak punjenja zaliha mišićnog glikogena, njegova obnova u jetri, osobito ako je riječ o jutarnjoj aktivnosti nakon noćnog posta, hidracija te prevencija gladi.

Koji je najbolji obrok prije treninga?

Najbolji obrok prije treninga ovisi o individualnim ciljevima, zahtjevima i preferencijama, ali općenito bi se on trebao sastojati od kvalitetnih ugljikohidrata niskog glikemijskog indeksa i s manjom količinom prehrambenih vlakana. Osobito ako pojedinac ima problema s probavom i nadutosti.

Poželjno je da unos proteina bude nizak do umjeren, a udio masti nizak jer one zahtijevaju dulju probavu i usporavaju pražnjenje želuca.

I vrijeme uzimanja obroka ima veliku ulogu. Obrok bi trebalo uzeti sat do četiri sata prije samog treninga kako nam za vrijeme treninga ne bi pozlilo, odnosno kako bi se hrana uspjela slegnuti. Ako ogladnite prije samog treninga, uzmite neki manji i jednostavniji obrok koji se lako probavlja.

Primjeri obroka prije treninga?

Ova magistra nutricionizma otkrila nam je i konkretno što jesti prije treninga, pa evo nekih ideja:

· žitarice s voćem
· rižoto
· sendvič od šunke i sira
· tuna s povrćem
· juha od povrća s kruhom
· pečeni krumpir
· smoothie
· mlijeko s integralnim krekerima
· riža na mlijeku

Ne zanemarujte tekućinu

Svi koji vježbaju vjerojatno znaju koliko je važan unos tekućine tokom cijelog dana. Znojenjem gubimo tekućinu koju onda treba nadoknaditi raznim napitcima. Najbolji odabir je voda, ali i kava ili čaj su dobre zamjene. 

Kava i zeleni čaj doprinose ukupnom dnevnom unosu tekućine i izvrsni su stimulansi, međutim oba napitka su diuretici pa mogu uzrokovati češće mokrenje, a kod nekih ljudi se javljaju probavne smetnje nakon konzumacije kave. Stoga je najbolje prema vlastitoj reakciji organizma, odrediti korisnost konzumacije tih napitaka prije treninga.

Ipak, na kraju veliku ulogu, osim što jesti prije treninga, ima i niz drugih čimbenika. Za najbolji rezultat, nutricionistica savjetuje da se vodi određena vrsta dnevnika prehrane i praćenja kako određena hrana utječe na samu izvedbu trening

21.10.2020. 09:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    21.10.2020. 09:38
    grčko jogurt uvijek prije treninga
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh